Diverses persones esperen davant la porta d'una oficina de treball

Nou requisit per a cobrar l'atur: Deixaran de pagar-te si no el renoves

Fins al maig, la renovació d'aquest document era automàtica, però ara es demana que ho faci l'usuari

Un dels problemes que afecta la situació social i econòmica del nostre país és l'atur. La taxa de desocupació a Espanya supera el 15% i, malgrat que va disminuir, encara hi ha 3.614.339 espanyols sense treball. A més, hi ha 447.800 empleats afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació.


La manca d'ocupació laboral, doncs, és un problema que afecta directament a molts espanyols, que es veuen obligats a demanar la prestació per desocupació. El subsidi es cobra entre els dies 10 i 15 de cada mes, però cal parar compte perquè la situació ha canviat i podries no cobrar-lo aquest mes de juliol.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Un requisit que era automàtic i que ha deixat de ser-ho

Hi ha un document que, des de fa unes setmanes, s'ha convertit en requisit imprescindible per cobrar l'atur. Es demana que aquest document estigui actualitzat, tràmit que durant l'estat d'alarma -vigent fins al 9 de maig- es feia de forma automàtica. Però amb la caiguda de l'estat d'alarma, el SEPE exigeix que els usuaris s'encarreguin de renovar-lo.

A través d'aquest informe, el SEPE s'assegura que l'aturat continua buscant feina; justifica així el pagament de la prestació per desocupació. Si una persona aturada no ha actualitzat aquest document des de maig, és possible que no cobri la seva prestació aquest mes de juliol. És per això que es recomana renovar el document de demanda d'ocupació.

En concret, el SEPE detalla que per deixar constància de la demanda d'ocupació és necessari renovar la targeta DARDE. Popularment, aquest tràmit es coneix com "segellar l'atur" i s'ha de fer cada noranta dies, és a dir, cada tres mesos. És per aquest motiu que és probable que qui oblidés "segellar" l'atur al maig, es quedi sense cobrar el subsidi.

Per poder fer el tràmit, cal contactar amb el SEPE a través del telèfon oficial de cada comunitat autònoma. També hi ha la possibilitat de fer-ho de forma presencial, però s'ha de demanar cita prèvia. Només a Ceuta i a Melilla està previst que el tràmit es pugui fer de manera telemàtica.

Si no es renova el document, poden haver-hi sancions

En cas que no es "segelli" l'atur tal com obliga la llei, es poden aplicar sancions. La primera sanció és la retirada de l'ajuda de manera immediata des que es deixa d'actualitzar el document. Si s'esmena l'error, la multa no va a més.

Tal com explica 'La Información', si el cas és reiterat, es pot perdre el subsidi entre 3 i 6 mesos. Si no es renova el document en més de quatre ocasions, pot decaure la prestació per desocupació: l'aturat es queda sense subsidi.

D'altra banda, hi ha altres circumstàncies en què es pot perdre el subsidi per desocupació. No comunicar els canvis de domicili, de renda o absentar-se en cites també pot comportar sancions.