Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup de joves d'esquena i amb el sol de fons

El 60% dels joves de la demarcació de Barcelona fuma més ara que abans de la pandèmia

Tot i això, es redueix el percentatge de joves que han provat alguna vegada el tabac

És evident que la pandèmia del coronavirus ha tingut moltes conseqüències. Les més evidents han estat les relatives a la salut física -amb milers de morts i contagiats- i a l'economia -a causa de les mesures restrictives per frenar l'avenç del virus-. Tot i això, l'any llarg que acumulem depenent de la Covid-19 també ha provocat altres seqüeles, com per exemple l'augment de problemes de salut mental.

Aquest divendres s'ha conegut un altre dany col·lateral de la pandèmia i que, en aquest cas, afecta els adolescents. Es tracta de la relació que mantenen els més joves amb el tabac. I és que, segons una enquesta d'hàbits relacionats amb la salut que s'ha fet a alumnes de 4t d'ESO, la pandèmia també ha provocat dificultats entre els adolescents fumadors. Tal com ha informat la Diputació de Barcelona, els resultats revelen que un 60% dels joves de la demarcació de Barcelona fuma més que fa un any i escaig, quan encara no havien esclatat els problemes amb la Covid-19.

Així doncs, segons aquesta enquesta, el 60% dels joves barcelonins assegura fumar més que abans de la pandèmia, mentre un 30% afirma que fuma el mateix. Per tant, un 90% dels adolescents fuma igual o més que abans del coronavirus. Només un 9% de les persones consultades fuma que menys que abans.

Menys joves han provat el tabac

Tot i això, també hi ha alguna dada que convida a l'optimisme. I és que, si es comparen els resultats del 2021 amb els del 2018, actualment menys joves declaren haver provat alguna vegada el tabac. Si fa tres anys aquest percentatge s'elevava fins al 46%, en aquesta ocasió es queda en un 39,5%. De tots ells, l'enquesta reflecteix que el 48% d'aquests joves que l'han provat mantenen l'hàbit de fumar; el 32% fuma menys; un altre 32% ha intentat deixar-ho o fumar menys; mentre que un 16% no ha intentat reduir el consum de tabac i deixar l'hàbit.

El conjunt de la població: menys mortalitat, però més problemes respiratoris

Pel que fa al conjunt de la població, hi ha un descens de la mortalitat per les principals causes relacionades amb el consum de tabac, com són la malaltia isquèmica del cor, malalties cerebrovasculars, malaltia pulmonar obstructiva crònica o diferents tipus càncers. Aquesta mortalitat era de 107,70 defuncions per 10.000 habitants el 2001-2002 i baixa a 80,38 morts el 2017-2018, un 25,4% menys.

Tot i això, la caiguda de la mortalitat no es reflecteix en els problemes de salut respiratoris, com els tumors malignes o la malaltia pulmonar crònica, que pugen un 1,4% fins als 8,79 morts per cada 10.00 habitants. L'impacte és diferent segons el sexe, ja que entre les dones es reflecteix encara la moralitat més alta en aquest sentit.