Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro

Les 7 comunitats que no tenen l'impost de successions: et quedes tota l'herència

S'ha de tributar a la regió on residia la víctima

L'impost de successions i donacions és un tribut que s'aplica per gravar les transmissions de patrimoni entre persones vives (donacions). També les herències que es reben després de la mort d'algú (Successions).

Aquest tribut ha generat preocupació entre la població i ha estat motiu de crítica per diverses raons. Una d'elles l'alta càrrega fiscal, amb taxes impositives elevades, cosa que ha obligat alguns individus a vendre propietats per pagar aquest impost.

Un altre dels motius que genera controvèrsia és la diferència en el pagament que hi ha entre diverses regions. Dins del territori espanyol hi ha una disparitat significativa en les taxes i exempcions. De fet, hi ha 7 comunitats que ja eximeixen del pagament d'aquest impost.

Andalusia, Madrid o Canàries, entre les regions sense aquest impost

A Espanya, la competència fiscal està transferida a les comunitats autònomes. Això significa que cada regió té la seva pròpia legislació pel que fa a l'impost de successions i donacions.

En resposta a aquestes crítiques i la pressió pública, algunes regions han introduït exempcions i reduccions a l'impost. Hi ha alguns casos cridaners, on arriben a reduir aquest impost fins al 99,9%.

Una de les principals regions d'Espanya és Andalusia, la comunitat on viuen més habitants. En aquesta, el president Juanma Moreno va suprimir aquest impost el 2022, marcant un model a seguir per a altres regions.

Muntatge de pla general de Madrid i una rodona amb dos ancians
La Comunitat de Madrid, una de les regions on no es paga | Getty Images

La Comunitat de Madrid és una altra de les regions on no es paga aquest impost. Les altres són Cantàbria, Múrcia, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana.

En aquest darrer cas, l'eliminació d'aquest impost es va fer fa tot just una setmana. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va anunciar que s'aprovaria un decret llei per eliminar aquest impost.

El 21 de juliol passat, el govern valencià del PP i Vox va aprovar l'inici dels tràmits per bonificar el 99% de l'impost. Aquesta tramitació va culminar la setmana passada amb l'aprovació del decret llei.

Un altre dels territoris que ha suprimit recentment aquest impost és Canàries. El Consell de govern de les Canàries va aprovar recentment un decret llei per bonificar el 99,9% d'aquest impost.

Segons càlculs del govern canari mateix, deixaran d'ingressar uns 18 milions d'euros. Aquesta mesura influirà de manera directa a cònjuges, fills, oncles i nebots. En donacions, però, es deixa fora els familiars de tercer grau i els externs.

Mans d'un home amb camisa i corbata blava, comptant bitllets de 50 euros
Altres comunitats apliquen reduccions en aquest impost | Getty Images

Altres comunitats apliquen reduccions, però cal pagar

En regions com ara Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa i, fins ara, la Comunitat Valenciana hi ha bonificacions i reduccions. A La Rioja, només es paga si l'herència supera els 400.000 euros.

Una altra bona notícia per als que reben el patrimoni, si són cònjuges, descendents o ascendents més grans de 21 anys. Pràcticament no s'abona l'impost de successions a Andalusia, Madrid, Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura i Múrcia.

Altres territoris, com La Rioja, Aragó, Catalunya, Astúries, Galícia i el País Valencià, apliquen diverses bonificacions. Si el receptor de l'herència és un altre familiar, les reduccions són gairebé del 100% a les Canàries, mentre que arriben al 25% a Madrid.

Cal destacar que s'ha de tributar a la regió on vivia el mort. No es poden fer canvis de domicili un cop mort el familiar, amb l'objectiu d'estalviar-se aquest impost.