Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Agent de la Guàrdia Civil de Trànsit a la carretera i amb vehicles de fons

Multa encara que no et posis al volant: la sanció de la DGT per als passatgers

L'organisme et pot multar encara que tu no siguis el conductor del vehicle on viatges

Les sancions són una de les mesures més temudes per tots els conductors. No obstant això, cal tenir també en compte que la DGT et pot multar fins i tot si tu no vas conduint el vehicle.

Tot i que això no és conegut per tots, ja que són moltes les persones que creuen que només et poden sancionar si vas al volant, la veritat és que també ho poden fer sent passatger. És a dir, cal anar amb compte en qualsevol cas.

La majoria de les infraccions, relacionades amb els conductors

Sí que és cert que la majoria de les infraccions comeses són de trànsit. A més a més, es relacionen molt més amb actituds que poden tenir els conductors del vehicle.

Algunes de les que més es repeteixen són fer servir el telèfon mòbil mentre es condueix, no portar cinturó de seguretat o anar a més velocitat de la permesa. No obstant això, dins del Reglament de Circulació, hi ha moltes altres regles a complir.

Muntatge d'un guàrdia civil de trànsit a la carretera parant gent i una imatge d'una multa
Hi ha tant multes per al conductor com per al passatger | Europa Press

La resta de persones també estan vigilades per la DGT

Des de la Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les sigles, tenen com a objectiu mantenir la seguretat viària. A més, vetllen perquè es compleixin totes les regles al volant.

Això, però, no vol dir que la resta de persones que van al cotxe es puguin salvar. Per als passatgers també hi ha una sèrie de regles importants i complir-les és primordial per evitar accidents.

Llençar alguna cosa per la finestreta, multa per al passatger

Una de les infraccions molt controlada per la DGT i per la qual et poden multar fins i tot si ets passatger és per llençar alguna cosa per la finestreta. Això, a més de perjudicar el medi ambient, és castigat per part de l'organisme.

A quant pot pujar la multa

Després de la reforma de la Llei de trànsit, queda establert que fer-ho pot provocar un accident o un incendi. Per això, la DGT ho castiga amb 500 euros, sense importar si ho fa el conductor o el passatger. A més, si vas al volant, pots perdre 6 punts del carnet.

Anar mal assegut, multa per a tots dos

Una altra de les sancions de la DGT que has de conèixer si ets passatger és la multa per anar mal assegut. Per exemple, anar traient el cos de la finestreta o col·locar els peus al tauler de control. Durant un viatge, aquestes actituds poden ser perilloses, sobretot si cal fer una frenada o es produeix un accident.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La sanció puja a 100 euros

En aquest cas, la sanció pot variar entre 80 i 100 euros. A més, el conductor també es pot emportar la multa, tenint en compte el que diu el Reglament de Circulació, ja que qui va al volant:

Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe
Complir les normes és imprescindible encara que no siguis tu el conductor del cotxe | Pexels, Wikimedia Images

«Està obligat a mantenir la seva llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció». Una mala postura del passatger podria entorpir la conducció.

Fes un ús correcte del cinturó de seguretat

D'altra banda, també mira amb lupa l'ús del cinturó de seguretat. Això també pot comportar una sanció per als passatgers, i no només per al conductor del vehicle.

Com indiquen diferents estudis, el cinturó pot reduir el risc de mort en cas d'accident entre un 40 i un 65% per als passatgers del davant. També entre un 25 i un 75% per als que van enrere.

Una infracció sancionada amb 200 euros

En aquest cas, parlem d'una norma bàsica de seguretat viària que resulta imprescindible. Si el passatger o el conductor viatgen sense el cinturó de seguretat, la sanció pot pujar a 200 euros. A més, qui va al volant pot perdre 4 punts del carnet.