Gran varietat de fruita i verdura

7 coses que els experts recomanen eliminar: podria evitar molts casos de càncer

Descobreix els aliments que podries reduir a la teva dieta

La dieta és la segona causa més prevenible de càncer després del tabac. Una dieta adequada ajuda a prevenir el 35 % de tots els tumors. No és cap novetat si et diem que menjar aliments poc saludables no és recomanable.

Encara que el seu consum no causa càncer, com tot en aquesta vida que es faci en excés, pot ser perjudicial. Els mals hàbits alimentaris persisteixen en el temps. D'aquesta manera, el risc de malaltia augmenta significativament.

Alerta amb la ingesta de greixos

L'alta sobrecàrrega calòrica a la dieta pot provocar càncers dependents d'hormones, per exemple: el càncer de mama, de pròstata, d'úter. I també d'altres, com ara el càncer colorectal, renal, de les vies biliars i pancreàtic.

L'alt contingut en greixos, la disminució de l'activitat física, l'obesitat i l'eliminació d'aliments hipocalòrics eleva l'índex glucèmic. A més dels nivells d'insulina i altres hormones i mediadors que afecten el desenvolupament de malalties.

Per exemple, per evitar malalties del cor, és millor reemplaçar els greixos saturats per greixos no saturats. Alhora que es limita la quantitat de greix consumit a menys del 30 % de la ingesta diària d'energia. També seria convenient intentar eliminar els aliments que contenen àcids grassos, com la margarina o les patates fregides envasades, entre d'altres.

Mantega tallada amb un ganivet
La mantega s'ha de consumir amb precaució. | Getty Images

Amb compte amb els sucres refinats

Brioixeria, magdalenes o pastissos. Aquests productes de rebosteria només s'haurien de consumir en circumstàncies excepcionals, ja que contenen altes concentracions de sucre i greixos amb escàs valor nutricional.

Ara bé, és cert que les melmelades i els gelats contenen menys sucres refinats. Tanmateix, també és recomanable que es consumeixin amb moderació sense superar una ració al dia. Tant per a les persones que tinguin excés de pes com les que no presentin factors de risc.

D'altra banda, també hi ha les begudes ensucrades. Aquestes pertanyen a la categoria pel fet que tenen molt sucre afegit. Per tant, es recomana consumir menys i triar alternatives més saludables, per exemple:  aigua, te sense sucre, cafè sense sucre, llet desnatada, sucs de fruites fresques o batuts casolans.

La carn vermella i els productes fumats afavoreixen el càncer

El consum de carn vermella augmenta el risc de càncer colorectal. Aquesta no s'hauria de consumir més enllà d'una o dues vegades per setmana, segons les pautes. La carn vermella inclou carn de bestiar, porc, vedella i xai. Quant a la carn blanca, la recomanació és de 3 a 4 porcions per setmana per a la majoria de persones. La carn blanca inclou aus com el pollastre o el gall dindi, així com animals com ara el conill, els garrins i el xai de llet.

Primer pla d'un tros de carn vermella
La carn vermella afavoreix l'aparició de càncer. | Getty Images

Els productes fumats no en són cap excepció. El mètode utilitzat per preparar aliments fumats ha estat identificat com un poderós cancerigen. És per això que se'n desaconsella el consum. Pel que fa als embotits, en particular el pernil, es troben entre aquests aliments i són els menys perjudicials.

Sal sí, però la justa

El consum excessiu de sal s'ha associat amb un risc més gran de malaltia renal, pressió arterial alta i malaltia cardiovascular. Tot i això, la ingesta de salinitat i el risc de càncer són menys coneguts. Els estudis han suggerit un vincle entre el consum de sal i certs tipus de càncer, inclòs el càncer de pàncrees i gàstric. Alhora, en altres estudis es van trobar troballes contradictòries o la manca d'una relació significativa.

És important recordar que la ingesta de sal d'una persona pot variar segons la dieta general i l'estil de vida. A més, en lloc de salar els aliments mentre es preparen o se serveixen, la majoria de les persones obtenen la major part de la ingesta de sal d'aliments processats.​​ 

Així doncs, per millorar la salut en general, es recomana reduir el consum d'aliments processats i limitar la quantitat de sal a la dieta.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!