Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
persona comptant diners

La pensió que paga la Seguretat Social als que es jubilen amb 61 anys a Catalunya

Hi ha la possibilitat de retirar-se de la vida laboral abans dels 66 anys

A Catalunya hi ha la possibilitat que els treballadors es jubilin abans d'hora. Està permès formalitzar la retirada entre els 61 i 66 anys. Tot i això, els que decideixin fer-ho a una edat més primerenca han d'assumir que la Seguretat Social els retallarà un percentatge important.

Cal recordar que l'edat legal de jubilació ja puja fins als 66 anys i 4 mesos i tenir com a mínim un període de cotitzacions de 37 anys i 9 mesos. Tanmateix, si es disposa de més temps cotitzat, existiria l'opció de retirar-se'n als 65.

En qualsevol cas, la gran majoria decideix tramitar la pensió de manera anticipada. Entenen que la paga que els ofereix la Seguretat Social hi  és suficient per viure. Després de tant de temps treballant, consideren que els ha arribat el moment de descansar i cedir el testimoni als altres.

Foto d'un home davant un ordinador
L'edat legal de jubilació ja puja fins als 66 anys, però la majoria se'n retira de manera anticipada. | GETTY IMAGES

La retirada a partir dels 61 anys és possible mitjançant la jubilació voluntària i involuntària. Com advertíem amb anterioritat, aquesta postura implica una retallada rellevant en la quantia de la pensió. De fet, durant els últims mesos de 2022 es va produir un fet força curiós: es va experimentar un increment notable en el nombre de persones que decidien jubilar-se abans de l'edat legal. Una decisió motivada sobretot per la revaloració del 8,5 % de les pensions. Malgrat la rebaixa de la jubilació prematura, l'actualització de la prestació per part de la Seguretat Social els acabava compensant.

Quan puc jubilar-me als 61 anys?

Una persona es podrà jubilar als 61 anys, però ho haurà de fer de manera involuntària. Això suposa que hi hagi hagut un cessament no voluntari de la seva feina. Per tant, podria ser, per exemple, un acomiadament o un acord per sortir de l'empresa de manera anticipada.

Per accedir a la pensió s'hi reclamaran 33 anys de cotització, dels quals dos han d'estar registrats durant els darrers 15. També cal que aparegui com a demandant d'ocupació des d'almenys mig any abans de la sol·licitud de jubilació.

A més a més, El Economista indica que el treballador que es vulgui retirar abans d'hora cal que s'ajusti a una sèrie de requisits. Almenys ha de complir una de les situacions que es plantegen a continuació. Entre elles, hi ha que es tracti d'un acomiadament col·lectiu per motius econòmics, organitzatius, tècnics o de producció; o a causa d'una extinció de contracte per causes de força major suportada per l'autoritat laboral corresponent.

Imatge d'un home comptant diners
El treballador ha de decidir si li compensa jubilar-se abans d'hora. | Getty Images

A més, es preveu l'extinció de contracte per jubilació o mort de l'empresari o pel tancament de la companyia. Una altra possibilitat és la finalització de la relació contractual per part de l'empleat en cas de canvis importants a les condicions laborals, sigui per trasllat geogràfic o per incompliments de rellevància per part de l'empresari. També s'hi inclouen un acomiadament per causes objectives o una extinció de contracte en virtut d'una resolució judicial. En aquest cas, apareixeria afectat per una Llei Concursal.

Quant cobraria de pensió si em jubilo als 61 anys?

Per conèixer la quantia de la pensió en retirar-me als 61 anys cal treure la calculadora. S'han de sumar les bases de cotització dels darrers 25 anys i dividir-les entre 350 per aconseguir la base reguladora.

Després de 15 anys cotitzats, es disposa del 50 % de la base reguladora. S'obtindrà un extra del 0,21 % per cadascun dels 49 mesos següents. A partir d'aquesta data, seria un 0,19 % addicional. Per aconseguir el 100 % de la base reguladora cal acreditar almenys 36 anys i quatre mesos.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!