Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'unes mans amb diners i un moneder

L'aclariment de la Seguretat Social sobre l'edat de jubilació: «Pot rebaixar-se»

L'edat de jubilació a Espanya ha tornat a pujar aquest 2023, però hi ha algunes excepcions

2023 és un any clau per al sistema públic de pensions a Espanya, que està en ple procés de canvi. El Govern està a punt d'anunciar l'acord per a la segona i última fase de la reforma de les pensions. Els propers anys s'aplicaran els canvis per garantir les pensions del futur.

El sistema públic de pensions fa anys que està en crisi i una de les prioritats del Govern de Pedro Sánchez ha estat emprendre una reforma. D'altra banda, les institucions europees pressionen Espanya perquè endureixi les condicions. La reforma de les pensions a Espanya afronta la recta final.

Una de les mesures que ja està en marxa és l'augment progressiu de l'edat de jubilació fins als 67 anys. Un increment que es farà de manera progressiva, any rere any, fins la dècada que ve. La Seguretat Social ha emès un avís nou sobre el canvi de l'edat de jubilació.

Missatge de la Seguretat Social

La Seguretat Social recorda que el 2023 et pots jubilar als 65 anys si has treballat 37 anys i nou mesos com a mínim. Si no teniu aquest mínim cotitzat, l'edat de jubilació és de 66 anys i 4 mesos. Però compte, perquè l'organisme recorda que també “es pot rebaixar”.

L'edat de jubilació es pot rebaixar en cas d'una jubilació anticipada voluntària als 64 anys i dos mesos. Això sí, cal tenir el mínim cotitzat de 37 anys i nou mesos. Pels que no tinguin el mínim cotitzat, podran avançar la jubilació només fins als 65 anys.

També hi ha el supòsit de la jubilació anticipada involuntària, quan deriva d'un cessament no voluntari a la feina. En aquest cas, l'edat mínima serà de 61 anys per als treballadors amb el mínim cotitzat. Per a la resta, ledat mínima de jubilació serà de 62 anys i quatre mesos.

Reforma de les pensions

Aquest 2023 ha tornat a pujar l'edat de jubilació i ha passat de 66 anys i dos mesos a 66 i quatre mesos sense el mínim cotitzat. En un any ha pujat dos mesos l'edat de jubilació i tres mesos la cotització per arribar-hi. A més, les properes setmanes podrien anunciar-se nous canvis.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, negocia a Brussel·les la reforma del sistema de pensions espanyol. Una de les claus i el punt més polèmic és l'augment de la base de cotització. A la pràctica, això podria suposar una pèrdua de poder adquisitiu dels jubilats.

Anem cap a un escenari de jubilats cada cop més grans i amb pensions més baixes? El Govern intenta rebaixar les crítiques que suscita el pla de reforma. El ministre vol introduir un mecanisme pel qual el treballador pot escollir els millors anys del seu expedient en jubilar-se.

Pendents de Brussel·les

El ministre està ultimant els últims serrells de la negociació amb Brussel·les i vol anunciar la segona fase de la reforma al mes de març. Però de moment semblen lluny de l'entesa. I és que la Comissió Europea demana al ministre condicions més dures de jubilació per fer sostenible el sistema.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
En un futur podríem tenir pensions més baixes | Getty Images

Cal no oblidar que la reforma de les pensions és una de les condicions per rebre els fons europeus de recuperació. Si la reforma no és del gust de les institucions europees, podrien suspendre les ajudes econòmiques a Espanya. El Govern, tot i això, es mostra optimista amb l'acord.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!