Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de persones signant un lloguer i feix de bitllets

Les 8 preguntes que t'hauries de fer si vols convertir-te en propietari el 2023

Entre aquestes inclou la teva situació personal i econòmica i la teva estabilitat laboral

Adquirir una casa propietat és un procés emocionant, però també difícil. Per als joves és complicat fer front als alts costos de comprar un immoble, cosa que els fa replantejar aquesta decisió.

Algunes de les dificultats són els alts costos per donar una entrada d'hipoteca o la llarga burocràcia. A més, l'alta demanda i l'oferta moderada dificulta encara més la compra d'un habitatge a un preu assequible.

Per fer aquest pas important cal conèixer i tenir una sèrie de consells que s'han de tenir en compte. Per saber si ets capaç de comprar un habitatge, la web Hipotecas.com proposa 8 preguntes per respondre. Si ets capaç d'afrontar les qüestions amb una resposta lògica, potser és possible per a tu.

Puc gestionar econòmicament una casa?

Els diners són un element molt essencial a l'hora de prendre una decisió d'aquestes característiques, per això convé autoanalitzar la teva situació. És indispensable fer un càlcul aproximat dels nostres ingressos.

També és força rellevant analitzar les despeses mensuals que tenim i tindríem, i quant estalviaríem amb la casa. A més, també és clau pensar en la nostra estabilitat laboral i els plans de futur.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
La situació i estabilitat financera és un factor essencial. | Photobyphotoboy

«Quant podria destinar a pagar la quota?» és una altra de les qüestions per respondre. El Banc d'Espanya aconsella que no es destini més del 35 % dels ingressos, que malauradament moltes famílies no compleixen.

La tercera qüestió és quina hipoteca triar el 2023. És cert que això és una decisió personal, encara que també ho és que les hipoteques fixes estan perdent interès. L'ideal seria, en aquest cas, cercar una hipoteca mixta i evitar les de tipus variable.

Un possible dubte és comprar ja o especular i esperar que baixin una mica els preus. Tot i això, i per a desgràcia de potencials compradors, no s'esperen descensos pronunciats en el preu de les cases. Potser això es produirà a zones amb una demanda menor.

La zona i l'estat de l'immoble també és importantíssim

La situació econòmica no és l'única cosa important a l'hora de comprar-te una casa. La zona, la situació de l'immoble o, fins i tot, el veïnat, pot fer que aquesta adquisició sigui la millor o la pitjor de la teva vida.

Una altra qüestió que t'hauries de fer és «Quin és el preu mitjà de la zona i quants serveis té?». Aquest consell és molt bàsic, però no per això és menys rellevant. Compara el preu de les llars del mateix barri i enfoca't en si compten amb tots els serveis bàsics necessaris.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
La zona i els serveis propers també són importants a l'hora de decidir. | Getty Images

«Quin és l'estat de l'habitatge?» és també una pregunta clàssica i que et convé molt saber del cert. Has de comprovar 'in situ' el seu estat i decidir si es pot arribar a convertir en casa teva o, si per contra, no te'n refies.

A més, un altre truc és decantar-se per aquells habitatges que tinguin una certificació més eficient per fer front al consum energètic. És molt possible que el preu de la llum continuï pujant (o almenys ho faci en alguns períodes). Per tant, escull un habitatge on les despeses de manteniment no s'encariran a llarg termini.

L'última qüestió és decidir si compensa comprar un habitatge d'obra nova o de segona mà. Els primers arriben a una mitjana de 2.051,8 € per metre quadrat, mentre que les usades se situen en una mitjana de 1.730,6 €. Ara mateix hi ha una manca evident de disponibilitat en propietats d'obra nova. Això ha impulsat encara més el mercat de l'habitatge de segona mà. Per tant, també has de tenir en compte si vols esperar i continuar buscant o si optes per una de segona mà.