Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Setrill amb oli d'oliva amb el fons d'una olivera i una imatge destacada a l'esquerra d'una mà amb bitllets

El que passa aquests dies i asseguren que pot canviar la situació amb l'oli

Les condicions meteorològiques condicionen de manera important la producció

La situació de l'oli d'oliva, amb uns preus disparats des de fa setmanes, es pot veure en certa manera esmorteïda. Tot dependrà del que pugui passar al llarg de les pròximes jornades.

Els productors i agricultors continuen molt pendents del cel. Esperen amb impaciència l'arribada de les pluges. L'aigua que pugui caure serviria per minimitzar el problema, però en cap cas no suposaria un fre a aquest contratemps que presenta difícil solució.

La campanya actual de l'oli d'oliva és la pitjor que es recorda en molt de temps. Tot just s'ha arribat a les 663.000 tones, que suposa una pèrdua del 55,57%, segons les dades del Ministeri d'Agricultura. De fet estan molt lluny del gairebé milió i mig que es va obtenir entre el 2021 i el 2022, recull Cinco Días.

Els mateixos agricultors admetien al començament d'any que ens trobàvem davant de la collita més baixa del segle XXI. Com era de suposar, això tindria una repercussió sobre el preu del producte. En mantenir-se la demanda i en escassejar l'oferta, el seu valor s'encariria de manera important.

Muntatge d´una imatge de sequera amb una icona de pujada i una fotografia d´un plat amb oli d´oliva
La sequera ha provocat que la darrera collita fos molt dolenta | PixaBay, Getty Images Signature, Moudesain

Ja ho podem comprovar actualment a les prestatgeries dels supermercats, on s'està pagant 10 euros per una ampolla de verge extra. El pitjor de tot és que tampoc no hi ha previsió que la situació millori a curt termini de temps.

Tot queda pendent del temps

El sector ho confia tot a les pluges que es preveuen per a aquests dies. La recuperació és molt complexa, però almenys sí que es podria aconseguir una lleugera millora de la producció. Els més optimistes creuen que s'arribaria a assolir les 800.000 tones.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El director de l'Associació d'Industrials Envasadors i Refinadors d'Olis (Anierac) indica que hi ha «una mica més de fruit» a les oliveres. Però, cal una tardor una mica més plujosa perquè les olives tinguin més oli.

La producció s'ha vist especialment castigada per la sequera i la calor de la primavera passada. Amb aquestes condicions, la flor de l'olivera, de la qual després germina l'oliva, es va acabar cremant. «Els arbres estan esgotats» per aquesta falta d'aigua, destaquen.

Cal no oblidar que el nostre país és el principal fabricant d'oli d'oliva del món. Representa el 45% del total, mentre que ho eleva fins al 70% a Europa. Molt per sota hi ha Itàlia, que amb 241.000 tones és el segon que més produeix.

L'evolució del preu de l'oli d'oliva

A l'agost, el preu de l'oli d'oliva ja s'havia encarit entre el 45% i el 52% respecte a fa un any. Els diferents agents que intervenen en el procés de fabricació insisteixen que el mercat està especialment en tensió. Sobretot a Espanya, on adquireix una gran rellevància aquest article.

Muntatge d´una paella amb oli i una noia dubtant
Els espanyols utilitzen 11,5 quilos d'oli d'oliva a l'any | Pixelshot, Viktor Gladkov

A l'any es consumeixen al voltant d'11,5 quilos per persona, mentre que a països com Irlanda amb prou feines arriben als 700 grams. Aquesta dada ajuda a explicar per què els espanyols ho hem de pagar a un preu més elevat en comparació amb altres llocs.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va explicar en un comunicat que ho compràvem un 6% més car que Itàlia. Suposava un 16% més que a França i un 27% més que Portugal. Aquest organisme sol·licitava la intervenció de l'Estat per controlar aquesta pujada incontrolada.

Però, els professionals del sector detallen els motius pels quals suportem aquí uns costos més alts. És perquè els productes roten molt més a les prestatgeries dels supermercats i això fa que el seu valor s'adapti a la realitat del mercat.

També detecten l'actitud previsora dels espanyols. Solen aconseguir més oli del que necessiten conscients que en qualsevol moment pot haver-hi un nou augment.