Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb la Torre Eiffel i gent asseguda a la gespa i un cercle amb una àvia llegint un llibre a la seva néta

Si tens un d'aquests cognoms, els teus avantpassats van venir de França fa temps

Comprova en aquest llistat si el teu cognom té o no origen francès

D'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el cognom més comú a Espanya és García, ja que són 1.426.923 les persones que el porten. Tot i això, també són molt freqüents altres com Fernández o González, acabats en '-ez'.

D'altra banda, al nostre país també és comú trobar cognoms que no tenen origen castellà sinó d'altres països. Un bon exemple el trobem en el cas de França. Però, quins són aquests cognoms francesos? Potser tu el portes i no te n'has adonat.

El curiós origen dels cognoms

Des de la Real Acadèmia Espanyola defineixen 'cognom' com a «nom de família amb què es distingeixen les persones». També té l'accepció de «sobrenom o malnom». És a dir, aquest tipus de paraules neixen per identificar una persona més enllà del nom.

El cognom funciona per identificar l'individu per la seva pertinença. És a dir, per la seva vinculació a un lloc o a una família. Al principi, s'hi afegia una paraula més que ajudés a distingir una persona de l'altra, sobretot si portaven el mateix nom.

Muntatge amb una imatge panoràmica de la Gran Via de Madrid i un cercle amb una família abraçant-se
A través dels cognoms podem conèixer molt sobre la nostra història familiar | Pexels, Getty Images Pro

En aquest sentit, qualsevol atribut era vàlid: el lloc d'origen, el treball o fins i tot un tret físic. Així mateix, també es feia servir el nom del pare, va ser aquí quan van aparèixer els cognoms acabats en 'ez'.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un sistema que sorgeix dels romans

A principis de l'Edat Mitjana s'empraven construccions gramaticals com 'Antonio, el Pescadero', 'Antonio, el Prim' o 'Antonio, fill de Rodrigo'. Aquest últim va acabar sent Antonio Rodríguez, per exemple.

El sistema va sorgir dels romans, que comptaven amb tres noms. Ells feien servir els 'Tria Nomina', composta pel 'praenomen', equivalent al nostre nom, el 'nomen', un equivalent al cognom actual i el 'cognomen', vinculat a una característica física o psíquica.

Muntatge amb una dona jove i una dona gran en un gimnàs i un cercle amb unes mans envellides
A Espanya hi ha una gran quantitat de cognoms amb origen francès | Getty Images Signature, Jacob Lund

Aquests són els cognoms d'origen francès més comuns a Espanya

Després de conèixer més sobre els cognoms, així com sobre el seu origen, potser t'estàs preguntant quins cognoms tenen el seu origen a França. De tots, a continuació, et mostrem aquells que són més comuns a Espanya:

 • Dupont: cognom amb origen francès que té com a significat 'del pont'.
 • Bernard: prové de les antigues famílies normandes de França que es van anar traslladant al nord d'Anglaterra.
 • Martin: deriva del nom Martinus, que prové del llatí i té com a significat 'dedicat a Mart'.
 • Durand: és un cognom francès molt comú que prové del llatí, durandus. Representa un 'derivat' del verb 'durare' i significa durador, obstinat.
 • Lambert: prové de França, però és d'arrel germànica. Es compon de les paraules 'land', terra o territori, i 'berht', famós o brillant.
 • Petit: té l'origen al francès antic o al català. Significa 'petit', per la qual cosa és un sobrenom per a una persona que tingués aquesta característica física (també s'usava com a sobrenom irònic per a una persona molt gran).
 • Leroy: és un cognom d'origen gal i deriva del terme francès 'le roi', és a dir, el rei.
 • Moreau: aquest cognom deriva de l'adjectiu 'morel' i el seu significat és 'bru' o 'fosc'.
 • Thomas: es tracta d'un cognom que deriva de 'Toma'. El seu significat és 'bessó'.
 • Simon: aquest cognom deriva del nom 'Shimon', en hebreu. El seu significat és 'obeir' o 'escoltar'.
 • Dubois: es tracta d'un cognom topogràfic i fa referència a la casa situada prop d'un bosc. 'Bois' vol dir bosc o fusta.

Ara que ja saps més sobre l'origen dels teus cognoms, només has de buscar al teu arbre genealògic per descobrir la raó per la qual pots portar un d'aquests d'origen francès. T'animes a comprovar-ho?