Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona sostenint una maqueta d'una casa amb una clau i una mà agafant diversos bitllets d'euro

L'avís d'un expert a milers d'hipotecats a Catalunya: quan tornaran a pagar menys

Milers de ciutadans ja saben quan baixaran les quotes hipotecàries

Els hipotecats del país estan cada vegada més acorralats perquè segueixen veient com l'Euríbor es col·loca en uns nivells mai vistos des del 2008. I és que veure com la xifra supera la barrera del 4,2% fa molta por.

Això s'ha produït així després d'una nova pujada de tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE). Una situació insostenible per a moltes famílies, que estan patint massa per pagar les quotes hipotecàries cada mes de l'any.

És curiós que fa només un any, l'Euríbor no es trobava en aquests nivells tan alts, ja que estava a la meitat de com el veiem actualment. Arribava a un 2,2%, un percentatge que trigarà molt de temps a tornar a donar-se amb força seguretat.

La veritat és que aquest fet repercuteix notablement en les compres d'habitatge per part de la gent. Una dada que ofereix La Sexta  és que el 50% d'habitatges que s'han adquirit el mes d'agost passat s'han produït al comptat. Això vol dir que les han comprades sense demanar cap mena d'hipoteca.

L'Euríbor va marcar un nou màxim des del 2008: arriba al 4,2%

Aquestes dades provenen de l'informe del mes de juliol del Consell General del Notariat. I és que aquesta dada del 54% d'habitatges comprats que s'hagin pagat al comptat diuen moltes coses sobre aquest problema.

A conseqüència d'aquesta pujada de l'Euríbor a col·lació de la pujada dels tipus d'interès, ha fet que la compravenda d'habitatges hagi baixat. El cas és que ho ha fet de manera espectacular, fins i tot el perfil de comprador ha canviat de manera substancial.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
Hipotecar-se és una tasca gairebé impossible per a milers de catalans | Photobyphotoboy

La veritat és que aquest nou rècord de l'Euríbor, que no vèiem des del novembre del 2008, ha fet que moltes alarmes saltessin. Però bé és cert que hi ha altres experts en mercats que estan anunciant notícies positives del que passarà en el futur.

Encara que la preocupació és latent entre els hipotecats a tipus variable, perquè ja veuen com les quotes que paguen per les hipoteques poden continuar augmentant més. Això sí, Luis García Langa, expert i director de Mercats de SDC Analistas, ha posat una mica de calma a la situació.

L'inesperat avís d'un expert que tranquil·litza els hipotecats

Amb tot, Langa té bones notícies per a aquells que més estan patint en aquests moments. «La quota de les hipoteques s'abaratirà abans del que molts esperen», ha indicat en un primer terme.

Langa argumenta que «ja vam veure que a l'agost va baixar, tot i que tothom esperava una altra pujada de tipus del BCE, encara que no fos al setembre».

Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades
Sembla que d'aquí a un temps podrien arribar bones notícies per als hipotecats | 89Stocker

«Per tant, el mercat s'avançarà i l'Euríbor baixarà així que el mercat comenci a descomptar la baixada de tipus del BCE». Segons el punt de vista de Langa, «no esperarà que aquestes es produeixin, sinó que s'avançarà», ha deixat clar les últimes hores.

Langa ho té clar: «Si hi ha recessió, hi haurà baixada de tipus»

El director de Mercats de SDC Analistas exposa que «no és estrany que el mercat comenci a notar això més aviat que tard». «L'economia europea està molt malmesa i, per això, uns tipus d'interès per sobre del 4% no són sostenibles. Sembla que ho han estat mentre hi ha hagut estalvis de la Covid», prosseguia.

«Però ara que aquests s'acaben, veiem indicadors econòmics avançats que ens fan preveure una economia europea en recessió ben aviat. I si hi ha recessió, hi haurà baixada de tipus», ha tranquil·litzat aquells que veuen com la seva hipoteca no deixa de pujar.