Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
5 orenetes a la branca d'un arbre amb una foto destacada d'un niu a l'esquerra

Ni se t'acudeixi tocar un niu d'oroneta: el greu càstig que podries rebre

Dos anys de condemna a un paleta per destruir nius d'orenetes

A partir d'ara, segur que si entreveus un niu d'orenetes, no t'aventuraràs a destruir-lo. Sobretot, per les conseqüències sancionadores que et pot comportar aquest acte. Un perill per a la butxaca perquè les autoritats s'estan posant molt dures amb aquelles persones que no respecten aquest tipus de nius.

Estem arribant al final d'estiu i les aus migratòries volen de tornada a l'Àfrica, on estabilitzaran els mesos hivernals. L'anomenada migració estacional és a tocar i milions d'aus se'n van del nostre país durant un temps considerable.

A aquest lloc on tornen, les orenetes i altres aus, esperen que els seus hàbitats no hagin canviat. I és que, perquè la supervivència d'aquestes aus es mantingui en el temps, la protecció dels seus nius és fonamental.

Un paleta és condemnat a dos anys sense treballar i 1.400 euros de multa per destruir nius

Els últims dies, un mitjà com El Periódico de Catalunya va difondre a les seves pàgines que els agents rurals han registrat el 2023 una dada alarmant. I és que una gran quantitat de nius d'orenetes i falciots s'han quedat obstruïts o directament s'han trencat de manera provocada.

Últimament, hi ha hagut més inspeccions per part d'aquests agents, i els càstigs que es poden emportar aquells que destrueixen aquests nius són notables.

Paleta treballant i oreneta posada en una branca
Un paleta de Barcelona ha estat condemnat per destruir nius d'orenetes | PixaBay, Getty Images Pro

A més, no només posen en coneixement d'aquestes destruccions de nius els agents rurals, sinó que la Fiscalia també ha passat a l'acció. El cas és que cal tenir molta cura perquè et poden sancionar si destrueixes aquests nius.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Molt de compte amb els nius d'orenetes perquè pots acabar denunciat

El Periódico de Catalunya ha posat damunt la taula que la presidenta d'una comunitat de propietaris a Barcelona va contractar una obra. Es tractava de reparar el sistema de drenatge d'aigües pluvials al sostre d'un immoble.

La veritat és que el paleta que havia d'emprendre l'obra va destruir tots els nius d'orenetes. En aquest cas, parlem de l'espècie 'avis comuna' i estaven a la zona superior de la façana. Estem parlant del mes de maig del 2023, i en aquella època aquelles orenetes estaven en el procés d'incubació d'ous.

Conjunt d'oronetes volant pel cel i foto destacada a la dreta de 5 orenetes a la branca d'un arbre
Les orenetes tornen a Àfrica després de l'estiu i deixen els nius buits | Getty Images, PixaBay

El que no s'esperaven la presidenta de la comunitat i el paleta és que els denunciarien. Un tribunal de Granollers els ha posat al focus acusant-los d'un delicte contra la fauna.

Una presidenta d'una comunitat de propietaris i un paleta, condemnats

Per sort per a ells, la Fiscalia va arribar a un acord amb tots dos per evitar una sanció més important que podria haver arribat fins als sis anys de presó. A més, les multes i la inhabilitació anirien a part.

Després de pactar amb la Fiscalia, la presidenta de la comunitat va haver de pagar 1.200 euros, i comprometre's a rebutjar qualsevol ofici que tingui a veure amb la construcció o la reparació de façanes i parets exteriors.

Pel que fa al cas del paleta, se li va imposar una multa de 1.440 euros a més d'una inhabilitació de dos anys. Per això tindrà complicat trobar feina en aquest sector els pròxims temps.

Ja saps, abans de destruir un niu d'orenetes, t'ho has de pensar molt si no vols veure com els agents rurals i la Justícia et porten a judici. I és que les multes no són cap broma, com han descobert aquestes dues persones a Barcelona.