Muntatge d'un guàrdia civil de trànsit a la carretera parant gent i una imatge d'una multa

Amb el cotxe aparcat, multa de més de 1.000 €: la sanció de la DGT que indigna

Moltes són les sancions poc conegudes que depenen d'administracions com els ajuntaments

Són moltes les sancions que pot imposar la DGT per saltar-se la normativa. La gran quantitat de multes fa que no siguin gaires els conductors que les coneixen totes. Això, però, ha de canviar.

Algunes de les sancions depenen de les administracions com els ajuntaments. A més, algunes poden pujar fins als 1.000 euros. A la pàgina de l'OCU han recollit diverses de les que resulten més interessants i que en poden sortir per un bon pic.

La seguretat viària, al punt de mira de la DGT

La Direcció General de Trànsit depèn del Ministeri de l'interior i s'encarrega d'executar la política viària dins de les carreteres espanyoles. El seu objectiu últim és garantir la seguretat a les vies, així com promoure que es compleixin les normes de trànsit.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

És a dir, la DGT s'encarrega tant de gestionar el trànsit a les carreteres d'Espanya com de regular i controlar la seguretat viària. D'altra banda, també s'encarrega d'expedir i renovar els diferents tipus de permisos de conduir, així com altres documents dels vehicles.

Muntatge d'un cotxe envoltat de cons i el logotip de la DGT
La DGT s'encarrega de diverses coses relacionades amb el trànsit | DGT, Nomadsoulphotos

Saltar aquestes normes et pot costar fins a 1.000 euros

Per part seva, també cal destacar que hi ha normatives que depenen d'un altre tipus d'administracions, com són els ajuntaments o les diferents comunitats. Algunes, com recalquen des de l'OCU, poden arribar a costar fins a 1.000 euros als conductors.

Renteu el cotxe o canvieu l'oli

Una de les infraccions per les quals et poden treure més diners és rentar el cotxe o canviar l'oli al carrer. Es tracta d'una infracció que està sancionada amb fins a 1.000 euros, cosa que fa que els conductors s'ho pensin dues vegades. Aquesta infracció depèn dels ajuntaments i, en alguns, si es deixen residus tòxics al carrer, la sanció pot pujar a les quatre xifres.

Aparcar el cotxe al mateix lloc

Una altra norma que crida l'atenció dels conductors és la prohibició d'aparcar el vehicle al mateix lloc durant uns quants dies. Novament, aquesta infracció depèn de les administracions municipals.

Encara que no sol portar una multa econòmica, sí que es pot procedir a la retirada del vehicle amb la grua municipal per portar-lo al dipòsit. El número màxim de dia depèn de cada ajuntament.

Portar roba inadequada per conduir

Una norma molt curiosa és la relacionada amb la roba. Els conductors no poden portar gaire ni poca. Segons la norma, el conductor ha de portar una indumentària amb què pot maniobrar i conduir amb comoditat. No complir aquesta normativa pot comportar sancions entre 80 i 200 euros.

Menjar o conduir amb una mà al volant

També està prohibit menjar o conduir amb una mà. En cas que els agents considerin que el conductor no està parant atenció a la carretera, la sanció pot pujar als 80 euros.

Imatge de fons de diversos cotxes aparcats i una altra imatge de mans d'una persona al volant d'un cotxe
Cal conduir amb les dues mans al volant | JaruekChairak, Nednapa

Tocar el clàxon sense motiu

Si el conductor toca el clàxon sense motiu aparent, també es pot enfrontar a una sanció. L'ús del mateix queda limitat a situacions de risc, per la qual cosa un mal ús es pot multar amb fins a 80 euros.

Llançar objectes o utilitzar el mòbil

D'altra banda, hi ha altres normes que, a més de comportar la multa corresponent, també arriben acompanyades de la pèrdua de punts del carnet de conduir. És el cas, per exemple, de llançar objectes per la finestreta, una mica castigat amb la retirada de 6 punts i amb sancions que poden arribar als 500 euros. També passa amb el fet de conduir amb el mòbil a la mà. També comporta la pèrdua de punts i una sanció econòmica fins a 200 euros.