Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Gavà

Ambient fred amb més vent i neu baixant de cota al Pirineu aquest dimecres

Les ventades seran fortes a l’Empordà i a l’Ebre. A la tarda i vespre hi haurà nuvolades al litoral de Barcelona que poden deixar algun xàfec aïllat amb fred cada cop més intens

La fredorada àrtica anunciada aquests dies es va apropant i la matinada del dimarts ja ha estat molt freda amb moltes glaçades a l’interior, prelitoral i punts de la Costa Brava i Costa Daurada, on s'han rondat els 0º. A zones de l'interior s'han voltat els -5º, com a Lleida ciutat, amb una mínima de -4º, la més baixa del que portem d'hivern. Aquest dimecres continuarà l’ambient fred amb vent que s’intensifica i una cota de neu que anirà baixant clarament al Pirineu, a l’espera de la breu però intensa fredorada entre dijous i divendres.

Les temperatures es mantindran similars de moment amb una nit freda o gèlida arreu, tot i que els termòmetres no baixaran tant a l’Ebre i l’Empordà per efecte del vent. Glaçades generalitzades a l’interior que poden arribar al prelitoral i punts del litoral. De dia, les màximes es tornaran a moure entre els 10º i 15º al litoral i prelitoral i entre 8º i 13º a la resta. De cara al vespre, l’ambient es tornarà cada cop més fred.

 

Pràcticament sense precipitacions

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà en general amb el pas d’algunes bandes de núvols alts i prims però a la tarda hi haurà més intervals de núvols entre el litoral i prelitoral de Barcelona i sud de la Costa Brava, així com al Cap de Creus, on no es descarta algun xàfec molt aïllat. La cota de neu es mourà en aquests punts al voltant dels 1.000 metres, però al llarg del vespre i nit podrà baixar fins a situar-se entorn dels 500 metres, localment per sota, tot i que les possibilitats de precipitacions seran pràcticament nul·les.

Al Pirineu, la nuvolositat anirà a més a la cara nord, on s’hi esperen algunes precipitacions febles que començaran en forma de neu al voltant dels 1.000 metres però acabarà baixant a totes les cotes.  Això ajudarà als bombers a l’hora d’extingir les flames de l’incendi que crema sense control a la Vall d’Aran i que ja ha calcinat 215 hectàrees. La boira serà present al matí al pla de Lleida però acabarà marxant.

Alertes per vent i neu  

Pel que fa al vent, es reforçarà als dos extrems de Catalunya i bufarà amb ganes a l’Ebre, l’Empordà i cims del Pirineu, amb algunes ràfegues fortes o, localment, molt fortes. També es deixarà sentir a gran part del Camp de Tarragona, mentre que a la majoria del territori el mestral i la tramuntana també bufaran de forma entre feble i moderada, accentuant la sensació de fred.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes. Pel que fa al vent, hi ha avisos de color groc per ràfegues de més de 90 o 100 km/h al Baix Camp, Terra Alta, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Montsià, Empordà, Ripollès, Cerdanya, Alt Urgell, els dos Pallars, Vall d’Aran i Alta Ribagorça.

Pel que fa a la neu, hi ha avisos a la Vall d’Aran per acumulacions de més de 5 centímetres a partir dels 700 metres. També hi ha una alerta taronja per molt mala mar i onades de fins a 4 metres a la Costa Brava,  mentre que l’avís és de color gros a la costa de Barcelona.

Fredorada intensa entre dijous i divendres

La baixada de les temperatures la notarem sobretot a partir de dijous però sobretot divendres, quan els termòmetres tocaran fons. Llavors, la majoria de màximes es situaran per sota dels 10º, inclús per sota dels 5º a punts de l’interior i al Pirineu, mentre que de nit es baixarà dels 0º a gran part de Catalunya, també a la costa. La fredorada és seca i, per tant, no comportarà precipitacions més enllà de nevades febles a la cara nord del Pirineu. 

A partir del cap de setmana, les temperatures començaran una clara recuperació  amb menys fred i sol en general, tot i que les nits continuaran sent ben fredes amb glaçades força generalitzades, sobretot a l’interior.