Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre

Aclareixen si es pot conduir durant la baixa per incapacitat temporal a Catalunya

Revelen si està permès posar-se al volant estant de baixa

Hi ha molts dubtes quan estem de baixa per incapacitat temporal i, de vegades, no sabem com actuar en aquests casos. No coneixem del cert si algunes activitats estan permeses quan estem en plena baixa pel motiu que sigui.

Una de les activitats que genera més dubtes entre els afectats és la de posar-se al volant en un moment donat. I és que de vegades és millor preguntar als experts en la matèria per quedar-se més tranquil. Sobretot, demanar consell als professionals mèdics perquè et treguin de dubtes i no cometis una il·legalitat.

Són una sèrie d'incompatibilitats a les quals has de prestar molta atenció i la de conduir el teu vehicle quan estàs de baixa n'és una. Encara que t'explicarem que, la possibilitat o no de conduir en aquesta situació, depèn molt de cada persona i del seu cas concret.

Desvelen si és possible conduir quan estàs de baixa per incapacitat temporal

Si realment volem saber quan una persona que està de baixa per incapacitat temporal pot conduir, cal mirar el vostre historial mèdic. Estem parlant de la malaltia, lesió o problema que hagi tingut i per la qual s'ha demanat la baixa temporalment.

Com dèiem, un professional mèdic serà de gran ajuda. I, sobretot, t'aclarirà aquesta situació aquell que t'hagi signat i autoritzat la baixa per incapacitat temporal.

Muntatge persona aixecant el dit polze per la finestra i noi fent el mateix gest
Atenció perquè només podràs conduir de baixa per incapacitat en aquests casos. | Pexels, Stocky Images

No hi tinguis cap problema, perquè segurament et resoldrem aquest dubte existencial que tens, ja que no és tan fàcil saber si pots o no agafar el volant. Sobre el que exposa la Direcció General de Trànsit (DGT), cal ressenyar que no hi ha cap normativa concreta.

Cap norma indica si una persona en situació de baixa per incapacitat temporal no pot agafar el cotxe o està prohibit. Tot i això, la DGT, sí que posa de manifest certes situacions en què el conductor ha d'evitar pujar al cotxe i conduir. Són aquells casos en què posa en risc altres conductors i a si mateix.

Un professional mèdic serà qui indiqui clarament si pots conduir

Així doncs, aquesta persona podrà conduir si compta amb llibertat de moviments, camp de visió correcte i la seguretat de no posar en risc els altres. Perquè quedi més clar en quines situacions seria aconsellable no agafar el vehicle, la DGT ha publicat una llista.

Ens referim a una sèrie de malalties que poden provocar una mala conducció, fins i tot un risc per a la seguretat viària en qualsevol moment, per exemple: apnea del son, Alzheimer, depressió, diabetis, epilèpsia, grip, al·lèrgies, ictus, Parkinson i alteracions de la visió.

Logo de WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Molt de compte perquè podries penedir-te si condueixes estant de baixa

Però no només t'has de centrar en aquest tipus de malalties, ja que segons la seva gravetat podrien modificar més o menys el que s'anomena una conducció correcta. El que ens diu el sentit comú i el més aconsellable és que aquella persona que no estigui amb les facultats al 100 % vagi amb compte.

Recordem que una baixa per incapacitat temporal pot durar més d'un any. I si el professional mèdic que ha signat la baixa t'aconsella que no et posis al volant, li has de fer cas. El més aconsellable és que no agafis el cotxe fins que s'acabi aquesta baixa mèdica. En cas d'arriscar-te, les conseqüències de fer-ho poden ser fatals per voler tornar a conduir de manera innecessària.