Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre

Límit de 150 km/h en autopistes i autovies: 2 països en desacord amb la DGT

A Europa es planteja incrementar el límit, al contrari que a Espanya

Més d'una dècada ha passat des que va néixer el Moviment 140 a Espanya, cosa que molts poden no estar al corrent. Aquest moviment demanava que apugessin el límit de velocitat a 140 km/h a les autovies i autopistes espanyoles.

Tanmateix, això és una cosa que la DGT mai ha tingut en compte. Tan sols un any més tard, es va abaixar el límit dels 120 km/h a 110. No obstant això, aquesta mesura només va durar 4 mesos, i això que es van canviar tots els senyals.

Fa només un any, d'una altra banda, la DGT va tornar a plantejar abaixar el límit. En aquest cas, la mesura serviria, a més de per augmentar la seguretat, per estalviar combustible. Però això no passa en altres països europeus, que es plantegen justament el contrari.

El límit de velocitat, un tema escabrós per a la DGT

La DGT sempre ha tingut al cap disminuir els límits de velocitat, mai apujar-los. Això és una cosa que xoca amb el que passa a altres països d'Europa, però sembla que Espanya no utilitza la resta dels estats membres com a mirall.

Agent de la Guàrdia Civil de Trànsit a la carretera i amb vehicles de fons
La DGT vol abaixar el límit de velocitat, al contrari que altres països europeus | Europa Press

Fa no gaire temps, el límit es va abaixar a les carreteres convencionals, així com a les ciutats. En altres països, per la seva banda, ja comencen a plantejar apujar el límit a 150 km/h.

Els països europeus que es plantegen elevar el límit de velocitat

Dos dels països que tenen al cap aquesta mesura són la República Txeca i Itàlia. Actualment, la velocitat màxima en autovies i autopistes en aquests punts és de 130 km/h, 10 km/h més que a Espanya. El límit es vol apujar a 150 km/h.

El país que més a prop està d'aconseguir-ho és la República Txeca. El mes de juny passat, la mesura va ser aprovada amb suport majoritari al Congrés, amb 163 vots en contra i 169 a favor. No obstant això, s'ha d'aprovar també al Senat.

Com proposa la República Txeca aquesta pujada?

Des de la República Txeca proposen que aquesta pujada només funcioni en alguns trams. S'hi haurà d'instal·lar una senyalització variable que permet abaixar la velocitat si les condicions no acompanyen. Si s'aprovés, el canvi arribaria el gener de 2024 fins a 2026.

Aquests dos anys funcionarien com a prova per veure què passa amb els accidents relacionats amb la velocitat i si els conductors continuen pitjant de més l'accelerador. Aquestes són les dues pors principals d'aquesta mesura.

El cas particular d'Itàlia

Parlant d'Itàlia, la proposta la va fer Matteo Salvini, ministre d'Infraestructures i Transports. El ministre pensa que els límits «són anacrònics» a causa de les potències actuals de cotxes i motos. L'oposició està en contra de la seguretat i el medi ambient.

Tal com passaria a República Txeca, el límit no seria generalitzat, sinó només en alguns trams. Ja es va proposar aquesta mesura el 2009, 2019 i 2021. Tanmateix, mai no ho han tirat endavant.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Tots dos països pretenen seguir l'exemple d'Alemanya

El govern espanyol pensa que les autopistes són segures i que es pot circular a aquesta velocitat sense problema. Per donar-hi suport, es basen en les dades de sinistralitat. El 2019, es van registrar 310 accidents en vies ràpides d'alta capacitat, com ara autovies i autopistes, en comparació dels més de 1.500 a les carreteres convencionals. Per això, pensen que la mesura podria ser efectiva.

La República Txeca i Itàlia es fixen en la mesura d'Alemanya, que té com a exemple les Autobahn, carreteres on no hi ha límit. Encara que no són totes les vies, ja es va plantejar col·locar un límit de 130 km/h, que s'aplica ara com a recomanació.