Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de monedes d'euro amb el rètol de prestacions del SEPE

Si has treballat a mitja jornada, l'últim canvi de la Seguretat Social et beneficia

La Seguretat Social dona la millor notícia als treballadors a temps parcial

Els treballadors que estan exercint la seva feina a temps parcial estan més que satisfets. I tot després que la Seguretat Social confirmés que s'equipararà la seva feina a aquella a temps complet. Estem parlant sempre quant als períodes cotitzats i, per si no n'hi hagués prou, tindrà efectes retroactius en la vida laboral.

La veritat és que és un avantatge substancial per a aquests treballadors que estaven a mitja jornada. Sens dubte, una notícia molt positiva contra la bretxa de gènere, ja que el 80 % dels empleats amb contracte parcial són del gènere femení.

Fa tot just uns dies, l'1 d'octubre, quedava vigent aquest canvi a l'article 247 de la Llei de la Seguretat Social. El BOE recollia el mes de març aquest canvi i finalment ha entrat en vigor a l'inici d'aquest mes.

Anuncien la millor notícia per als que treballen a mitja jornada a Espanya

El que cotitzin els treballadors a mitja jornada serà a efectes de cotització el mateix que les persones que treballen a temps complet. Així, aquesta equiparació serà més que positiva quant a les futures pensions de jubilació, viduïtat, orfandat o naixement i incapacitat permanent o temporal.

Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge
La mesura vigent des de l'1 d'octubre passat beneficia milions de dones. | Pexels, Nejron

Seran al voltant de 2 milions les persones que se'n beneficien. I és que a partir d'aquest moment ja comptarà aquest període en què el treballador estava d'alta amb un contracte a temps parcial.

Tant se val el temps que hagi estat en aquesta situació contractual a l'hora de verificar el que ha cotitzat per aconseguir la jubilació. Recordem que cal cotitzar com a mínim 15 anys i almenys 2 anys han d'estar dins aquest període.

La Seguretat Social fa un gir a la situació de molts treballadors a temps parcial

Aquest canvi també s'ha deixat notar a l'article 248 de la Llei de la Seguretat Social, i sobretot a l'apartat 1. Podem apreciar que la situació dels treballadors fixos discontinus, que recordem als efectes de la Seguretat Social són treballadors a temps parcial, queda de la manera següent:

«La base reguladora diària de la prestació per incapacitat temporal serà el resultat de dividir la suma de les bases de cotització acreditades des de la seva alta al règim corresponent a conseqüència de l'inici de la prestació de serveis motivat per l'última crida».

Oficines de la Seguretat Social vistes des de fora al costat d'un cartell
La Seguretat Social ha anunciat una novetat important per a milions de treballadors. | Europa Press

«Hi haurà un màxim de tres mesos immediatament anteriors al del fet causant». Sens dubte, cal referir-se a aquest canvi en els articles esmentats que provenen de les sentències del Tribunal Constitucional 91/2019, de 3 de juliol i 155/2021, de 13 de setembre.

Aquest canvi de cotització es durà a terme amb efectes retroactius

Amb tot, el coeficient de parcialitat va quedar rebutjat pel tribunal. Si bé la Seguretat Social va posar en marxa la doctrina constitucional, fins que no va arribar la reforma de les pensions d'enguany no es va actualitzar.

Hem de ressenyar igualment que aquest canvi es durà a terme amb efectes retroactius sobre la vida laboral completa del treballador en qüestió. Així ho explica UGT després de conèixer quin és el criteri per executar aquesta norma, cosa que no recull de manera sorprenent el BOE. Per posar un exemple més clar, si una persona de 61 anys n'ha treballat 38 i bona part a jornada parcial, es computaran tots aquests com a jornada completa.

D'aquesta manera, es reduiria el coeficient de parcialitat i no podria deixar de treballar. Així, s'equipararan els drets de tots els treballadors. Finalment, cal posar el focus en què aquesta modificació no canviarà gens la prestació pública que rebrà el treballador amb la seva futura pensió.