Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Aclareixen quina vacuna, Pfizer o AstraZeneca, perd eficàcia més ràpidament

N'hi ha una de les dues on la protecció cau més ràpidament als pocs mesos

Un dels punts més importants del procés de recerca d'una vacuna contra la Covid-19 va ser aconseguir-ne una que donés una protecció adequada. Durant mesos, les farmacèutiques van estar donant dades sobre quin era el seu nivell d'eficàcia contra el coronavirus mitjançant els resultats dels assajos clínics.

Finalment, les vacunes ARN com la de Pfizer i Moderna van demostrar fregar el 95% mentre que altres com a AstraZeneca es quedaven en un 75-80%. Però un punt important que només s'ha pogut saber amb el pas el temps és com perden eficàcia al llarg dels mesos.

En això s'ha centrat una investigació liderada per experts de la universitat d'Oxford. En ella, han comparat les vacuna de Pfizer-BioNTech i la que van ajudar a desenvolupar al costat d'AstraZeneca.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els resultats han determinat que la caiguda de la protecció és molt més ràpida en la de Pfizer. En aquesta vacuna, transcorregut el primer mes des que es té la pauta completa, la protecció se situa en un 90%. Però, aquesta encara es redueix més a un 85% i a un 78% quan transcorren 2 i 3 mesos.

Per contra, la vacuna d'AstraZeneca es queda amb un 67% d'eficàcia enfront de la Covid-19 quan transcorre el primer mes. En el segon i en el tercer mes la protecció d'aquesta vacuna disminueix fins a un 65 i un 61%.

Aquest estudi encara està pendent de ser revisat per altres científics aliens. Per fer-ho s'han analitzat dades del Sistema Nacional de Salut britànic (NHS) d'entre desembre de 2020 i agost de 2021. Així mateix, s'han examinat proves d'uns 700.000 pacients, d'abans i després que la variant Delta predominés a les illes.

Sobre aquesta última variant, la seva conclusió és que els que es contagien estant vacunats tenen nivells màxims de virus similars als no vacunats. Alhora, recorden que la vacuna no evita la possibilitat d'agafar la malaltia. Però, sí que és la millor manera d'impedir un possible contagi i que els efectes en la salut siguin el més lleu possible.

Els experts aconsellen que se segueixi vacunant encara que baixi una mica l'eficàcia

Una de les investigadores, l'experta en estadística mèdica i epidemiologia, Sarah Walker, assegurava que hi ha encara incògnites per resoldre. «Encara no sabem quanta transmissió poden provocar les persones que contrauen la Covid-19 després de ser vacunades. Poden tenir, per exemple, nivells alts de virus durant períodes de temps més curts», afirmava.

Ha volgut deixar clar que el fet que «les persones que no estan vacunades poden no estar tan protegides davant la Delta com esperàvem». Així doncs, les vacunes segueixen sent eficaces contra aquestes noves variants i s'aconsella que «es vacuni a tanta gent com sigui possible».

Un altre dels investigadors, Koen Pouwels ha volgut treure importància a les «lleugeres disminucions de protecció» que pateixen les dues vacunes. Per a ell encara que perdin eficàcia davant «infeccions amb alta càrrega viral», aquesta segueix sent «molt alta».

En un altre punt de la investigació, també han volgut comprovar quina és l'eficàcia de la vacuna de Moderna davant la variant Delta. En concret, han volgut comprovar la protecció que ofereix quan s'ha administrat només una dosi. Els seus resultats van confirmar que aquesta vacuna té un nivell de protecció «igual o més alt» que les altres dues esmentades.

De moment, però, no tenen prou dades sobre els vacunats amb una pauta completa de Moderna per valorar-ho. Finalment, han confirmat que el fet que les vacunes tinguin diferents intervals no afecta la seva eficàcia. A més del fet que els menors de 34 anys obtenen nivells de protecció més alts que els grans.