Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de feix de bitllets de 50 euros i cartell de la Seguretat Social

Aclariment substancial de la Seguretat Social sobre les pensions de jubilació

La Seguretat Social aclareix el temps que triga a concedir la pensió

Si en alguna cosa estan enfocats els treballadors que ja han decidit posar punt final a la seva carrera professional és en la següent etapa de la seva vida. I no és altra que començar a cobrar aquesta pensió que s'han guanyat a pols i ara l'únic que desitgen és gaudir plenament de la jubilació.

Perquè no hi hagi cap sorpresa en aquest aspecte i el procés de sol·licitud de la pensió de jubilació no sigui més molest del que és normal, cal estar atent. En aquest sentit, és important saber quins són els tràmits que exigeix la Seguretat Social per demanar la pensió i quina documentació has de lliurar per poder-la cobrar cada mes.

I és que la Seguretat Social amenaça de no abonar-te la pensió de jubilació si no presentes aquests documents dins el termini i en la forma escaient. Tot i que només seria durant un temps aquesta suspensió, és millor que tinguis ben clar el que has de fer per evitar ensurts innecessaris.

Atent a l'aclariment de la Seguretat Social sobre quant triga a donar la jubilació

En primer lloc, has de complir el requisit mínim d'anys cotitzats i s'aconsella fer aquesta sol·licitud tres mesos abans que deixis d'exercir la feina. I és que l'organisme de l'Estat dona fins a 90 dies perquè es resolgui aquesta sol·licitud. Tingues clar igualment que posteriorment et confirmaran o no si donen l''ok' al pagament de l'abonament com a jubilat.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
Fes les gestions pertinents a temps per percebre la teva jubilació | Getty Images, Studioroman

Amb tot, has de fer les coses amb temps perquè no t'agafi el toro. Així, has d'assegurar-te que tam aviat com deixis de rebre el teu últim salari com a professional, començaràs a cobrar la pensió de jubilació.

El temps per concedir la jubilació de la Seguretat Social sol ser entre 15 i 20 dies

Cal indicar que aquests tres mesos realment són menys dies en molts dels casos. Segons apunta a la seva web la Seguretat Social, el temps de mitjana que passa fins a concedir aquesta pensió no és superior a 20 dies.

Si bé en moments puntuals pot fins i tot baixar aquest període de temps fins a dues setmanes, al voltant dels 15 dies. Hi posa els cinc sentits perquè aquests són els passos que has d'emprendre perquè la sol·licitud de jubilació discorri sense cap problema.

En primer lloc, cal posar-se amb la presentació de la sol·licitud davant de la Seguretat Social. Aquesta es pot fer tres mesos abans o tres mesos després de la data en què et jubilis. Posteriorment, hi ha l'avaluació per part de la Seguretat Social. Una que mirarà amb lupa si compleixes aquests requisits per percebre la pensió tan anhelada.

Els passos necessaris per sol·licitar la pensió de jubilació al nostre país

El pas següent és l'aprovació del càlcul de la pensió a percebre segons els anys cotitzats. Finalment, es notificarà al futur jubilat tot allò que cobrarà al mes, i en quina data començarà a rebre l'ingrés de la Seguretat Social.

Molt de compte, perquè si es demana tres mesos més tard aquesta data de jubilació es perd el caràcter retroactiu. Has de saber que aquells mesos que s'excedeixin no es cobraran.

Oficines de la Seguretat Social vistes des de fora al costat d'un cartell
La Seguretat Social és molt clara a l'hora de sol·licitar la pensió de jubilació | Europa Press

Quant al primer pagament de la pensió, si s'ha executat diversos mesos més tard a la data de jubilació, es rebrà un únic pagament més el mes que correspongui. Aquest pagament s'executarà a principis de mes.

Es cobrarà entre el primer dia hàbil i el quart dia natural. Això sí, com sabem tots, les entitats bancàries poden avançar aquest tipus d'ingressos. Si ho fan així, és per tenir un detall més que considerable amb els clients.