El centre logístic de Correus al polígon El Segre de Lleida

Acord per convertir la seu central de Correus a Barcelona en un centre d'innovació digital

Es preveu generar 1.500 llocs de treball

Acord entre l'Ajuntament de Barcelona, Correus i el Consorci de la Zona Franca per convertir la seu central de Correus en un pol d'activitat econòmica i un centre d'innovació digital.

L'acord, una iniciativa pública que vol reeconomitzar Ciutat Vella, implica la cessió per part de Correus dels actuals edificis de la seu central -a la plaça Antonio López i el carrer Ángel Baixeras- en un termini màxim de dos anys perquè el Consorci els rehabiliti i l'Ajuntament en pugui fer ús com equipament al servei de l'economia digital i l'emprenedoria. Segons els agents implicats, l'operació preveu generar 1.500 llocs de treball i acollir fins a 150 companyies i start-ups. A banda, es mantindrà una oficina de Correus.

L'acord s'ha formalitzat aquest dimecres a la tarda a l'interior del mateix edifici de Correus amb la subscripció per part de totes les bandes d'un «protocol d'intencions».

Proposta per a l'edifici

L'objectiu de la proposta és transformar l'emblemàtic edifici «en un pol de dinamització econòmica» de generació de llocs de treball i serveis per al barri. Així, els edificis de Correus es destinaran a usos com ara una incubadora d'empreses, centres de formació i recerca. També es vol allotjar una oficina d'atenció a l'empresa i al talent per part de l'Ajuntament de Barcelona i disposar d'un espai cívic-cultural pensat per als veïns.

A més, hi haurà un espai gestionat per Correus (Correoslabs) per transformar el tradicional negoci i alhora es mantindrà una oficina d'atenció al públic de Correus. 

A partir de la signatura, i en un termini màxim de dos anys, Correus cedirà els espais dels edificis principals perquè el Consorci de la Zona Franca de Barcelona en pugui tramitar el projecte de rehabilitació, redactar els estudis i les propostes necessàries per a la seva explotació i realitzar les obres d'adequació derivades i aprovades de l'acord. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona tramitarà el planejament urbanístic necessari per a la viabilitat dels usos previstos en la proposta d'acord i en farà l'explotació de l'equipament.

Acord «històric»

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat que el projecte preveu «un gran pol econòmic» en un edifici «emblemàtic» que actualment està «infrautilitzat». Per això, ha dit, és important mantenir «una part de l'activitat» però alhora actualitzar-se en sectors «estratègics» i en un barri que ho necessita. «És un projecte clau», ha conclòs. 

Per la seva banda, el delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, ha recordat que fa anys que es treballa en el projecte i per això ha assegurat que l'acord entre institucions d'aquest dimecres és «històric».  

Al seu torn, el ministre espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha afirmat que el protocol signat permetrà la reforma d'un edifici «històric» i el seu ús com un espai «únic» i també ha posat en valor l'acord entre administracions.

Reivindicacions a les portes de Correus

L'acte d'aquest dimecres amb presència de les diferents administracions ha comptat amb diverses reivindicacions a les portes de l'edifici de Correus, a la plaça Antonio López. 

D'una banda, membres de la plataforma per un nou CAP Gòtic -que demana ubicar el centre a l'annex de l'edifici de Correus- han exigit solucions per al nou ambulatori. A l'arribar, l'alcadessa Ada Colau ha escoltat les seves peticions i un cop a l'interior de l'edifici, Colau s'hi ha referit durant la seva intervenció. En concret, ha apuntat que el compromís del consistori amb un nou espai per al CAP és «ferm» però ha apuntat que això no és «incompatible» amb el projecte que ja està acordat per a l'edifici de Correus.

Un altre grup que ha coincidit també a les portes per reivindicar les seves peticions han estat alguns treballadors de Correus, que han exigit la dimissió del president Juan Manuel Serrano -present a l'acte- demanant que no es «vengui» l'empresa. Cosa que Ábalos ha negat en sortir de l'acte i trobar-se amb el grup.