Oficines del BBVA

Acord definitiu per l'ERO del BBVA: un miler d'acomiadaments a Catalunya

L'entitat bancària també tancarà 183 oficines a les quatre demarcacions catalanes

Fumata blanca. Després d'un mes i mig de negociacions, els sindicats i la direcció del BBVA han arribat a un acord per resoldre l'ERO a l'entitat. Finalment, el nombre d'afectats serà de 2.935 a tot l'Estat, dels quals 1.001 es concentraran a Catalunya, segons han informat els sindicats aquest dimarts, després de l'última reunió entre empresa i treballadors.

La xifra és sensiblement inferior a les gairebé 3.800 sortides plantejades inicialment i afectarà prop del 10% de la plantilla del BBVA a l'Estat. Pel que fa a la xifra d'oficines, l'entitat en tancarà 480, de les quals 183 a Catalunya. Els sindicats recorden que les mobilitzacions dels últims dies han estat «clau» per desencallar la situació i valoren «positivament» la firma de l'acord.

Catalunya serà la comunitat més afectada per l'ERO, amb un total de 1.001 acomiadaments (el 34% del total). Pel que fa a les excedències, Catalunya en té 165 de reservades (el 78,5% del total). Pel que fa a les oficines, Barcelona concentrarà la majoria dels tancaments al país, amb un total de 109. A continuació apareixen Tarragona —amb 34 oficines menys—, Girona —amb 22 oficines tancades—, i Lleida —amb 18 menys.

Canvis respecte a l'última reunió

Respecte a la darrera reunió, la representació legal dels treballadors ha aconseguit que prevalgui la voluntarietat i que s'elimini la clàusula d'«equilibri generacional» que demanava l'entitat. Així, l'acord signat aquest dimarts fixa que el 72% de les sortides correspongui a majors de 50 anys, mentre que el 28% restant siguin menors de 50 anys.

Inicialment, el banc volia que les sortides dels menors de 50 anys representessin la meitat dels acomiadaments. Per altra banda, els sindicats celebren que s'hagi proposat un «ampli catàleg de sortides», fet que permetrà que «no es produeixi cap sortida forçosa».

L'entesa entre els sindicats no ha estat total

Malgrat la firma de l'acord, l'entesa entre els sindicats no ha estat total. L'ERO ha comptat amb els vots a favor de Comissions Obreres (CCOO), l'Associació Cuadros Banca (ACB) i la Unió General de Treballadors (UGT), que representen un 72,2% de la plantilla.

Altres sindicats com la Confederació General del Treball (CGT) o el Sindicat d'Estalvi de Catalunya (SEC) hi han votat en contra, recordant que a Catalunya es poden produir centenars de sortides forçoses pel fet que el percentatge de gent que podrà rebre pagaments fins als 63 anys és molt baix.