Última hora: Acord entre Nissan i els treballadors sobre les fàbriques a Catalunya

Es podrien salvar bona part dels llocs de feina fins a finals de 2021

Una fàbrica de Nissan amb el logo de l'empresa en vermell
Nissan i treballadors arriben a un acord per evitar acomiadament fins a 2022   | Cedida

La direcció de Nissan i els sindicats han arribat aquest dimecres a la tarda a un acord sobre l'ERO a 2.525 treballadors i el tancament de les plantes a Catalunya. Segons avança 'El Nacional', es podria haver aconseguit que no es tanquessin cap de les tres plantes a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca fins al desembre de 2021.  

L'acord inclouria l'obligació de l'empresa de no fer cap acomiadament forçós al llarg dels mesos que queden de 2020 i tot el 2021. Sí que es podrien produir les baixes voluntàries dels treballadors que així ho volguessin.

Tant el govern català com el govern central consideren que amb aquest nou marge, hi ha temps suficient per trobar una empresa alternativa que es faci càrrec de les instal·lacions i, per tant, dels llocs de feina. 

Tot després de 25 hores consecutives de reunió telemàtica i quasi una setmana després de la finalització del període oficial de consultes. Precisament, un dels punts on més s'han encallat els directius de l'automobilística i els representants dels treballadors en aquest procés negociador és com gestionar l'excedent de treballadors fins a finals del 2021.

Cal recordar que el manteniment dels llocs de treball mentre encara hi hagués activitat a les plantes eren una de les exigències sindicals. També demanaven un futur pla de reindustrialització que evités acomiadaments traumàtics. 

Ara sembla que l'empresa hauria millorat la seva darrera oferta que hauria acontentat als treballadors. Hauria ofert una indemnització de 60 dies per anys treballats (sense límit d'anys) per als menors de 50. Els treballadors entre 50 i 54 també rebrien una millora del tractament col·lectiu. 

Nissan va anunciar el tancament de les seves 3 plantes a Barcelona a finals del passat de maig. Des de llavors s'ha produït un estira-i-arronsa entre l'empresa japonesa i els treballadors. En diferents ocasions, alguna de les dues parts s'han aixecat de la taula de negociacions. Finalment, però, una oferta d'última hora del fabricant de cotxes nipó permetrà mantenir més de 2.500 llocs de treball, si més no, un any i mig més. 


Comentaris

envia el comentari