Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Els centres de dia de gent gran demanen la vacunació immediata

L'ACRA també reclama cribratges regulars a usuaris i treballadors per evitar brots

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Els centres de dia de gent gran demanen la vacunació immediata | iStockPhoto (Teka77)

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) reclama la vacunació immediata als centres de dia de gent gran, un cop ja s’ha cobert la primera dosi a totes les residències. A Catalunya hi ha 911 centres de dia amb milers de persones usuàries que utilitzen els seus serveis, a falta de dades oficials per part de l’administració.  

«Tothom tenia clar que les residències havien de ser les primeres, i ara és el torn dels centres de dia perquè hi ha gent molt vulnerable que cada dia va de casa seva al seu centre de referència», explica Cinta Pascual, la presidenta d’ACRA. 

Pascual també demana que es realitzin cribratges regulars a usuaris i professionals mitjançant proves diagnòstiques que permetin anticipar els possibles brots.

Apunten que la vacuncació donaria seguretat

Segons l'entitat, la vacunació, unida a proves preventives mitjançant PCR o tests d'antígens, donaria seguretat a un servei que ha tancat les seves portes durant molts mesos de la pandèmia. «Molts d’aquests serveis han estat tancats per la incapacitat de ser aïllats dels centres residencials i ara cal restablir els serveis amb urgència», afegeix Pascual. 

En un baròmetre recent realitzat per ACRA, el 98% dels centres consultats vol que la vacunació d’usuaris i treballadors es faci en el propi centre, tal i com passa amb les residències. Per altra banda, un 84% demana que el Departament de Salut faci cribratges periòdics a usuaris i treballadors.

Des d’ACRA també es reclama a la Generalitat de Catalunya avançar en un canvi de model dels centres de dia que situï aquest servei com una referència per a les persones dependents. Topalls màxims en el copagament dels usuaris per fer més atractiu el servei i la inclusió del transport adaptat són dues demandes que generen un ampli acord entre els centres.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]