Imatge d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina el 25 de maig de 2020

L'ACRA reclama al Govern que proporcioni tests a les residències: «No val d'aquí 15 dies, ha de ser ja»

Pascual creu que les sortides del centre no són segures però confia que no es restringiran les visites

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, Cinta Pascual, ha reclamat al Govern que proporcioni ja tests d'antígens a les residències. En una entrevista per a l'ACN, Pascual ha avisat: «No val d'aquí a 15 dies, ha de ser ja perquè la situació dolenta la tenim ara».

La presidenta de l'ACRA ha confiat que de cara a la segona onada no es restringiran les visites de familiars a residents perquè es poden fer segures i amb totes les garanties sanitàries, tot assumint que «hi ha un risc que s'haurà de córrer». No ho veu igual amb les sortides del centre -que el Govern de moment ja ha restringit durant 15 dies-, i creu que no són segures perquè «la situació està pitjor fora que a dins».

En aquest sentit, Pascual ha apuntat que no creu que en dues setmanes pugui millorar significativament la situació com per reprendre-les i ha insistit que no es poden «arriscar» a patir contagis per les estades a l'exterior.

En el cas de les visites, però, és una ferma defensora que es mantinguin perquè «són l'alegria» dels residents. A més, ha remarcat que d'ençà de l'inici de la pandèmia «s'ha après a fer-les segures» i ha assegurat que ni la patronal ni el mateix Govern aposten per restringir-les. Pascual també ha afegit que abans d'eliminar-les es podria plantejar fer proves a les famílies abans d'entrar al recinte per certificar que estan «netes».

Les residències, «molt més preparades»

La presidenta ha defensat que les residències estan «molt més preparades». «Hem treballat molt tant l'administració com nosaltres i estem preparats; si col·lapsen, col·lapsarem tots», ha dit, fent referència al col·lapse dels sistemes sanitaris, tot remarcant que ho veu «molt difícil».

Cribratges i coordinació amb hospitals

Una de les coses que Pascual veu imprescindible per garantir que no es repeteixi la situació viscuda a l'inici de la pandèmia és assegurar un bon cribratge entre tots els treballadors dels centres residencials, ja que mentre que els residents no poden tenir cap font de contagi dins l'espai els professionals sí que entren i surten de les instal·lacions.

En aquest sentit, demana garantir que es facin proves periòdiques a tots els treballadors per evitar que el coronavirus «entri» a les residències i que s'escampi «com una taca d'oli».

D'altra banda, des de l'ACRA també es demana que es mantingui una bona coordinació entre residències i sanitat perquè no puguin «fallar» les derivacions hospitalàries i els dispositius especials de trasllat.