Amb els laboratoris de mig món treballant a tota màquina per a ultimar la vacuna del coronavirus com més aviat millor, són molts els científics que continuen investigant possibles remeis per a tractar el virus i que afecti de forma més lleu a la població en general. L'última troballa prové de la prestigiosa Universitat Johns Hopkins, als Estats Units, amb el «factor D» com a clau principal.
El factor D és una proteïna que permet que el virus activi el sistema immunològic contra les cèl·lules sanes, provocant reaccions inflamatòries que porten al col·lapse dels òrgans i a la mort. La clau de la solució al coronavirus podria estar en bloquejar aquesta proteïna.
La proposta neix d'una recerca de l'esmentada universitat estatunidenca sobre la resposta immunològica a la infecció provocada pel nou coronavirus. De moment, els resultats han estat molt prometedors, perquè segons l'equip de científics les conclusions permetrien desenvolupar un possible remei que anul·li l'impacte del SARS-*CoV-2 en el cos.
Durant les primeres setmanes de l'onada letal del coronavirus en el món, els científics es van adonar que la causa de la mort dels pacients era la resposta immunològica exagerada que enviava massa citocines a les cèl·lules dels òrgans, provocant un col·lapse que en el cas dels pulmons portava a la insuficiència respiratòria i la mort.
Ara, aquests investigadors han conclòs que inhibint la proteïna coneguda com a factor D, responsable de la resposta immunològica, es reduirien les reaccions inflamatòries causants de complicacions i defunció en pacients amb la Covid-19.
Però els investigadors que es troben al capdavant d'aquest estudi tenen més bones notícies. A l'espera d'uns resultats més concloents, asseguren que la troballa és especialment esperançadora, perquè podrien existir ja alguns fàrmacs en desenvolupament capaços de bloquejar aquesta proteïna i salvar la vida de molts pacients a l'espera que arribi la vacuna.
Una altra troballa amb segell espanyol
Robert Brodsky, director d'hematologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Johns Hopkins, és l'autor principal de la recerca i assegura que es va centrar en una part integral del sistema immunològic anomenat innat. L'estudi ja ha estat publicat a la revista científica Blood, amb l'esperança que suposi un avanç en el tractament de la malaltia.
El descobriment de la Johns Hopkins coincideix amb la prometedora idea que ha donat a conèixer un prestigiós viròleg espanyol, Esteban Domingo, per a tractar el coronavirus. En aquest cas, consisteix en el que es coneix com a mutagènesis: introduir moltes mutacions en el coronavirus de manera artificial per a modificar el material genètic fins a convertir-lo en inofensiu.