Un estiu d'allò més ple de festes i cultura a Ulldemolins

Aquest any se celebren de manera especial els 500 anys del naixement de Jaume Amigó, una figura destacada del Renaixement nascuda al municipi

Aquest estiu Ulldemolins té una àmplia programació d'activitats festives i culturals,  que ompliran els seus carrers de la localitat de celebracions que d'una manera especial l'Ajuntament vol que arribin arreu per donar a conèixer l'empenta cultural i social del poble.  Especial serà, sens dubte, la commemoració dels 500 anys del naixement del qui fou una figura important del Renaixement, Mossèn Jaume Amigó, nascut a Ulldemolins i rector de Tivissa. 

L'Any Amigó, un viatge en el temps

Amb la celebració de l'Any Amigó, l'Ajuntament i el poble d'Ulldemolins pretenen donar a conèixer la transcendència d'una figura cabdal per entendre el Renaixement  a Catalunya. Encaixat en un període històric a cavall entre l'Edat Mitjana i l'època moderna, Jaume Amigó, tracista, conseller d'obres i mossèn, encarna a la perfecció la figura de l'home del Renaixement, àvid de coneixement, culte, polifacètic i motivat per la fe en l'home i la tasca del culte a Déu.

L'Any Amigó vol ser, doncs, un viatge en el temps, un viatge 500 anys enrere per redescobrir com van arribar al nostre territori les idees d'Itàlia i una nova concepció del món. Així doncs, pensament, arquitectura, música, gastronomia, cultura sacra i popular se sumaran a un reguitzell d'actes que volen servir per assentar un patrimoni a reivindicar: el llegat de Jaume Amigó i l'escola del Renaixement a Catalunya.

Dins els actes de celebració de l'Any Amigó, aquest pròxim dimecres, dia 25 de juliol, dia del patró Sant Jaume, hi haurà la xerrada 'Jaume Amigó. A cavall entre Tarragona i Tortosa' i una taula rodona al Centre Cívic, a partir de les sis de la tarda. Posteriorment, a les vuit del vespre, l'església de Sant Jaume acollirà l'espectacle teatromusical 'La Pazzia Senile', un madrigal del 1598.

Més actes per finalitzar el mes de juliol

Per acabar el mes de juliol, que ha estat replet d'activitats com la novena edició del campionat de botifarra o la revetlla de Sant Jaume, hi haurà una sèrie d'actes programats més per aquests darrers dies del mes.  Des d'aquest dilluns, dia 23 de juliol, fins al dimarts 31, se celebrarà el curs d'iconografia bizantina. Demà, dia 24, l'Arxiprest Joan oferirà una conferència sobre l'església ortodoxa, i finalment, el dissabte dia 28, a les dotze de la nit, els joves podran gaudir de la música del DJ Marçal Ventura a la Festa Jove del Litro.

Els actes del mes d'agost

Les activitats festives continuaran a l'agost amb una programació més àmplia prèvia a la Festa Major del setembre. El primer cap de setmana, els dies 4 i 5, es podran degustar les tapes dels establiments locals o es podrà participar en l'acte solidari del «Mulla't per l'esclerosi múltiple», i el dissabte a la nit se celebrarà a revetlla popular amb la música de l'orquestra Sandalo. 

El següent cap de setmana estarà més ple d'activitats.  El divendres començarà amb el Divendres de Vins, organitzat per la DO Montsant i Gencat Cultura, i seguirà amb l'obra de teatre 'Políticament incorrecte' i la Festa Jove.  L'endemà hi haurà diversos actes de celebració de l'Any Amigó i de nou festa per als joves, i el diumenge, dia 12 d'agost, la cercavila de gegants recorrerà els carrers del poble. 

El mateix dilluns continuarà l'activitat amb el Concert d'Orgues de Catalunya i les Havaneres de Barca de l'Ateneu de Tarragona. El dimarts, entre altres, hi haurà el correfoc a càrrec dels Diables de la Selva del Camp, i el dimecres serà el torn del festival Holi i de la Missa de la Mare de Déu d'Agost. El dijous es farà la tradicional sortida nocturna pel Parc Natural del Montsant, per conèixer l'astrologia i la mitologia de la nit,  i el divendres serà el torn del sopar «piscinero» amb música en viu.

Programa de la Festa Major

A falta d'un més i mig per la Festa Major d'Ulldemolins, juntament amb els actes del mes d'agost també s'han presentat els previstos per a aquesta festa, que se celebrarà entre els dies 8 i 11 del mes de setembre. El dissabte dia 8, es farà el tradicional dinar d'homenatge a la gent gran, i més tard, a la tarda actuarà l'Orana Polinesia Show.  El diumenge dia 9 estarà íntegrament dedicat al cinquè centenari de Jaume Amigó, amb les visites teatralitzades a l'església de Sant Jaume, la mostra d'escultura, la missa, la descoberta del relleu commemoratiu a la casa natal d'Amigó i el concert d'orgue a càrrec del Mossèn Miserach.

El dilluns dia 10, a les dotze del matí es farà el vot de poble, i abans i després d'aquesta es ballaran sardanes a la plaça de l'Església. Finalment, es tancarà la Festa Major i un estiu farcit de festa el dia 11 de setembre. I amb motiu de la Diada Nacional, es farà la tradicional Pujada de la Senyera a la roca del Llençol.

La Pujada de la Senyera a la Roca del Llençol s'ha convertit en un acte tradicional cada Diada de l'11 de setembre.
La Pujada de la Senyera a la Roca del Llençol s'ha convertit en un acte tradicional cada Diada de l'11 de setembre. | Cedida

 

En aquest enllaç podeu consultar el programa d'activitats i festes de tot l'estiu.