Els epidemiòlegs ho prohibeixen: les 3 activitats que has d'evitar sí o sí

El diari 'The New York Times' ha elaborat una macroenquesta en la qual fins a 700 epidemiòlegs i científics dels Estats Units en què opinen sobre les activitats més perilloses

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos
Les aglomeracions poden suposar un alt risc de contagi | Catalunya Diari

La pandèmia de la Covid ha canviat la nostra forma de vida i de relacionar-nos amb els altres. Hi ha unes activitats que abans eren inofensives i que des que vivim en època de pandèmia poden ser realment molt perilloses. Per a tenir una idea més clara de com ens ha afectat el virus en el dia a dia, el diari 'The New York Times' ha elaborat una macroenquesta en la qual fins a 700 epidemiòlegs i científics dels Estats Units han opinat sobre quines són les activitats de major risc en temps de Covid.

Els resultats de l'enquesta deixen veure que l'activitat més perillosa és menjar a l'interior d'un restaurant, segons un 44% dels enquestats. La segona activitat que més risc seria assistir a unes noces o un funeral, per al 43% dels experts. Finalment, el 35% considera que la tercera activitat que comporta més perill és acudir a un esdeveniment esportiu, un concert o una obra de teatre.

Els experts veuen perillossos els llocs tancats o les aglomeracions

En línies generals, els epidemiòlegs enquestats a penes mostren preocupació per la realització d'activitats a l'aire lliure o per tocar superfícies, i veuen més perill en les activitats en llocs tancats i aquelles en les quals intervé molta gent.

«Els llocs sota sostre amb molta gent són la situació més perillosa. El menys arriscat és estar a l'aire lliure, amb poca gent, distanciament social i precaucions», afirma Leland Ackerson, de la Universitat de Massachusetts.

En oposició a la perillositat, tres activitats van ser marcades per la majoria dels experts com les més segures: estar a l'aire lliure amb amics (72%), recollir el correu (75%) o anar al supermercat o la farmàcia (46%). A més, els epidemiòlegs han confessat que passaran les celebracions nadalenques solo amb persones convivents i fins a alguns han assegurat que no celebraran gens especial en aquestes dates.

Què passarà després de la vacuna?

L'arribada de la vacuna està a la volta de cantonada, ja que empreses com Pfizer o Moderna van sol·licitar en els últims dies l'autorització per a l'ús dels seus fàrmacs contra el coronavirus. Així i tot, un gran nombre dels experts enquestats admeten que se sentiran més segurs quan la major part de la població s'hagi vacunat de la Covid.

«Si més de la meitat de la població estigués vacunada, em sentiria una mica menys estressat i ansiós quan sortís a fer els manats. De fet, podria sentir-me còmode per a menjar en un restaurant o tornar a veure als meus amics algun dia si és possible», explica Vijaya L. Seegulam, gerent de projectes de recerca, Universitat de Boston.

Julie Bettinger, professora de la Universitat de Columbia Britànica, confessa que fins que no tornarà a fer vida normal fins que ella i la seva família es vacunin contra la Covid. A més, l'experta no desitja visitar llocs massificats «fins que el 80% o més estiguin vacunats».

Michael Webster-*Clark, investigador postdoctoral de la Universitat de Carolina del Nord en Chapel Hill, són més positius i esperen que «la disponibilitat generalitzada de vacunes donarà com a resultat una major relaxació de la majoria de les precaucions a mitjans d'any o finals de l'estiu de 2021». D'altra banda, la professora associada Cathryn Bock vaticina que «passaran dos o tres anys abans que les coses tornin a la normalitat per als cautelosos, almenys als Estats Units».

Per la seva banda, la professora Marilyn Tseng, no pot «imaginar que alguna vegada tornarà a la nostra normalitat anterior», encara que creu que «les noves mesures preventives que hem hagut d'adoptar, com les màscares, se sentiran normals amb el temps. En aquest sentit, sóc optimista que la vida es convertirà en un nou tipus de normalitat», sentencia.


Comentaris

envia el comentari