El repunt dels contagis a Espanya ha fet saltar totes les alarmes. L'optimisme de l'estiu s'ha frenat pels brots massius en diverses parts del país. Els experts adverteixen de l'arribada d'una cinquena onada.
En regions com Catalunya, País Basc, Balears i Múrcia, les autoritats sanitàries han mostrat la seva preocupació per l'augment dels casos. Es tracta d'un repunt entre els més joves, acompanyat d'una saturació de l'atenció primària.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Davant aquesta situació, diverses comunitats autònomes han anunciat que endarrereixen la desescalada. Altres fan una crida a la prudència, i es preparen per endurir les restriccions en cas de ser necessari. Segueix llegint si vols saber com actuarà cada comunitat per frenar la cinquena onada.
Andalusia
La Junta d'Andalusia anunciarà demà les noves mesures anti covid. Ho farà després de reunir el comitè d'experts, que haurà de decidir si endureix les restriccions. Tot apunta que de moment no, però el president, Juanma Moreno, ha demanat prudència a tots els andalusos.
La comunitat es troba en ple repunt de casos de coronavirus. Tenen la xifra més alta de contagis des de l'abril i una incidència de gairebé 12 punts. No obstant això, no hi ha pressió hospitalària, i fonts governamentals han avançat que per ara no caldran més restriccions.
Aragó
Les festes i els viatges de fi de curs han deixat 500 nous casos en els últims cinc dies a Aragó. El govern aragonès ha dut a terme un cribratge entre la població més jove i ha anunciat que hi haurà noves restriccions.
La situació epidemiològica ha empitjorat durant l'última setmana en aquesta comunitat. Avui es reuneix el Consell de Govern per analitzar les dades, i tot apunta que s'anunciaran noves mesures. Estudien avançar l'horari de tancament de l'oci nocturn i limitar els aforaments.
Astúries
Astúries ha registrat un augment dels contagis relacionat amb els viatges de fi de curs al sud d'Espanya. El president Adrián Barbón ha demanat responsabilitat als més joves. Però també ha descartat aplicar noves restriccions.
Segons ha avançat el president, observaran l'evolució epidemiològica en els pròxims dies per prendre una decisió. Per ara, rebutja aplicar noves restriccions. Però ha fet una crida als més joves i ha confiat en el ràpid avanç de la vacunació.
Balears
L'augment dels contagis és especialment preocupant a les Illes Balears. Les autoritats han anunciat l'enduriment de les restriccions a les zones turístiques. El límit d'aforament i de comensals per taula afectarà Palma, Llucmajor, Magaluf i Sant Antoni de Portmany.
Per impedir la cinquena onada, el Consell de Govern ha acordat limitar l'aforament en locals d'oci i restauració. Així doncs, 100 persones en interiors i 200 en exteriors. També es redueixen el nombre de comensals: 6 a l'interior, i 10 a l'exterior. No es descarta l'aplicació de noves mesures.
Canàries
L'avanç de les variants britànica i índia a les Illes Canàries han estès la preocupació entre el govern de la regió. Per posar límit als contagis, han traçat un pla en dues línies: la modificació de les restriccions en nivell 3, i el reforç dels controls en ports i aeroports.
S'ha aprovat una modificació de les mesures en l'hostaleria, en zones de nivell tres. Els locals hauran de tancar a les 12 de la nit, amb un aforament limitat del 75% en exteriors i el 50% en interiors. També s'ha reunit la junta de seguretat per incrementar les mesures de control fronterer.
Cantàbria
Cantàbria ha registrat 240 casos en un sol dia, la xifra més alta des del mes de novembre. El govern regional ha anunciat noves restriccions. Arran d'aquest repunt, 16 municipis, inclòs Santander, han tornat a tancar l'oci nocturn.
L'altre focus són les festes regionals, que estan començant a variar la programació. Als municipis més grans, la majoria dels actes estaran marcats per les mesures anti covid.
Castella-la Manxa
Castella-la Manxa és una de les comunitats on la desescalada avança satisfactòriament. Aliena a la crisi dels brots massius, la regió manxega no variarà les mesures.
Les autoritats sanitàries reconeixen un augment dels casos durant el cap de setmana, però la situació als hospitals és molt favorable. Per això, fonts governamentals han descartat aplicar noves restriccions. Seguiran amb pas ferm en el pla de desescalada marcat a principis d'estiu.
Castella i Lleó
Castella i Lleó acumula diversos dies de pujada de la incidència i ha traslladat un missatge a la població: tranquil·litat i responsabilitat. Davant d'aquesta nova situació, el govern regional estudia noves mesures, que afectaran sobretot als joves. En el punt de mira estan l'hostaleria i el sector de l'oci nocturn.
En les últimes hores, el govern de la comunitat ha traslladat als hostalers la seva intenció de modificar les restriccions. Ho faran, diuen, tenint en compte les necessitats dels hostalers. El comitè d'experts podria anunciar les mesures en les pròximes hores.
Catalunya
La situació a Catalunya és més preocupant, perquè l'important repunt dels contagis va de la mà d'una saturació dels serveis d'atenció primària. Per intentar frenar una nova onada de casos, el govern estudia aplicar mesures i recomana l'ús de la mascareta pel carrer.
La secretaria de Salut catalana està treballant en una revisió de les mesures, que podria afectar sobretot a l'hostaleria i a l'oci nocturn. En canvi, no té la potestat per a imposar l'ús obligatori de mascareta en exteriors, però sí que ha llançat una recomanació.
Extremadura
L'augment de les restriccions també fa plantejar al govern extremeny la imposició de mesures més dures. Les autoritats han anunciat que revisaran les restriccions si la incidència acumulada supera els 150 casos. L'evolució fa preveure que se superi aquesta xifra en els pròxims dies.
Per fer front a aquest repunt dels contagis, les autoritats extremenyes estudien modificar l'estratègia de vacunació i imposar noves restriccions. Es plantegen modificar l'horari i l'aforament en bars i restaurants, i limitar o tancar l'oci nocturn.
Galícia
Galícia suma ja onze dies d'augment dels contagis i la Xunta es prepara per anunciar alguns canvis en les restriccions. La comunitat segueix tenint una de les taxes més baixes del país, però els casos s'han disparat entre els joves. I les restriccions podrien afectar sobretot a aquest sector.
El comitè assessor ha mostrat la seva voluntat d'adaptar les mesures a la nova realitat i revisar-les en funció de les dades epidemiològiques. El govern s'ha mostrat obert a revisar les restriccions de manera proporcionada, amb l'única finalitat d'evitar la pressió als hospitals. Per ara, aquesta segueix sota control.
Madrid
Tot i l'augment de la incidència, la situació hospitalària a Madrid és més favorable que en altres comunitats. Això permet al govern, per ara, esquivar la revisió d'algunes mesures. Però no descarta actuar sobre el sector de l'oci nocturn.
Segons han anunciat fonts governamentals, les restriccions en pubs i discoteques dependran de l'evolució en els pròxims dies. La Comunitat de Madrid estudiarà també possibles restriccions en les festes dels municipis, que estan a punt de començar. Però es descarten grans canvis.
Múrcia
Seguint la tònica general a la resta de comunitats, el president murcià, Fernando López Miras, ha anunciat que no descarta prendre mesures si la situació empitjora. La pressió hospitalària és baixa, per ara, i de moment no hi haurà més restriccions. Però la prudència impera a l'Executiu murcià.
De moment no ha avançat quines podrien ser les mesures, però ha dit que totes les possibilitats estan sobre la taula. A més, ha fet referència a l'ús de la mascareta en exteriors. No descarten tornar a demanar l'obligatorietat, en funció de l'evolució epidemiològica.
Navarra
Navarra ha anunciat noves restriccions en la comunitat. S'avança el tancament de discoteques i locals nocturns fins a la 1 de la nit durant 15 dies. Les autoritats l'han definit com una mesura localitzada i temporal.
A la comunitat navarresa s'han registrat més de 500 nous casos. Per aquest motiu, el govern ha posat l'accent en la limitació dels horaris nocturns i ha demanat prudència.
La Rioja
A La Rioja hi ha un lleuger augment de la incidència, però les autoritats consideren que no és preocupant. El govern ha mostrat la seva confiança en el bon avanç de les mesures. De fet, ha mantingut una setmana més el nivell 2 d'alerta a la regió.
Es mantenen les mesures previstes per al nivell 2 d'alerta sanitària. Això inclou l'aforament màxim del 75% en interiors i el tancament a les 2 de la matinada de l'hostaleria. Les restriccions seran revisades periòdicament.
País Basc
El País Basc ha sumat 367 nous casos i ha pujat al nivell d'alerta 3. Això suposa, a la pràctica, l'aplicació de mesures més restrictives. El nou nivell d'alerta implica una limitació d'aforament en els locals d'hostaleria i restauració, que es podrien estendre també a l'oci nocturn.
La comunitat basca és una de les més afectades per les restriccions en els últims dies. A més, l'augment va de la mà de l'increment de la pressió hospitalària. De moment, el govern ha demanat complir les mesures que estan en vigor.
Comunitat Valenciana
El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat la seva intenció d'aplicar noves mesures en funció de l'evolució epidemiològica en els pròxims dies. Ho farà, segons ha dit, de forma contundent. I ho farà segons les dades d'aquesta setmana.
El president ha mostrat la seva voluntat de fer compatible la lluita contra la pandèmia amb la recuperació econòmica. Però també ha deixat clar que no li tremolarà el pols. Les mesures segueixen vigents 15 dies més, però seran modificades durant aquesta setmana segons la situació en la comunitat.