Pedro Sánchez durant una intervenció en el congrés

Gir sobre els ERTO a Espanya: El govern aclareix el seu futur després de l'estiu

La vicepresidenta Yolanda Díaz planteja allargar els ERTO més enllà del 30 de setembre

Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) s'han convertit en un dels conceptes clau d'aquesta pandèmia. En la dimensió laboral de la crisi que ha patit el nostre país, aquest mecanisme ha permès salvar milions de llocs de treball amb la seva congelació provisional. Centenars de milers d'empreses s'han pogut acollir als ERTO, evitant l'acomiadament de milions de persones.

Des de l'esclat de la pandèmia, hi ha hagut fins a quatre pròrrogues dels ERTO. L'última va ser complicada, però finalment es va aconseguir una prolongació del mecanisme fins al pròxim 30 de setembre. Es va donar a entendre que seria l'última pròrroga i que el curs arrencaria sense els ERTO.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Una nova pròrroga per als ERTO a partir de setembre?

Aquest dilluns, 5 de juliol, la vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha sembrat dubtes sobre els ERTO. De fet, Díaz ha estat molt clara: «Crec que no té sentit deixar-ho caure, tant de bo pogués dir que no cal».

En les seves declaracions, la vicepresidenta ha assegurat que es negociarà una cinquena pròrroga. Així doncs, ha augurat que es perllongarà més enllà del 30 de setembre.

El missatge de Díaz a 'Radio Nacional de España', suposa un missatge de tranquil·litat a treballadors i empresaris. Després de l'augment de la contractació de la temporada d'estiu, els ERTO poden contribuir a evitar una alça de l'atur a la tardor.

«Estem veient el que està passant amb el turisme a escala internacional i hi ha comunitats autònomes que estan afectades directament pel turisme», ha lamentat Díaz.

«De fet, la comissió tripartida analitza les dades setmanalment i abans que finalitzi setembre ens tornarem a reunir», ha manifestat la vicepresidenta. És en el marc d'aquestes negociacions en què plantejarà una nova pròrroga dels ERTO, la cinquena.

La cinquena pròrroga

Amb aquestes paraules, la vicepresidenta Díaz dona per segura una nova pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre. Però aquesta cinquena pròrroga podria no ser l'última.

Yolanda Díaz ha explicat que a la taula de modernització del mercat laboral s'està debatent sobre reformes estructurals en aquesta matèria. Es proposa que el mecanisme de l'ERTO pugui convertir-se en permanent. La idea és que aquestes reformes estiguin publicades al BOE abans del 31 de desembre perquè puguin entrar en vigor el 2022.

Per tant, la nova pròrroga dels ERTO podria enllaçar-se amb la seva vigència permanent. Caldrà esperar per veure si la resta del govern està d'acord amb la proposta de Yolanda Díaz.