Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro

Si has acumulat 16 anys treballats, aquesta és l'edat a la qual podràs jubilar-te

Descobreix el moment que podràs deixar de treballar amb 16 anys cotitzats

Quan el moment de la jubilació està més a prop de produir-se, molts són els treballadors que hi comencen a pensar després d'anys exercint la seva feina. I és que tenen la curiositat de saber en quin moment es jubilaran i quan ingressaran aquesta pensió que els abonaran la Seguretat Social.

Normalment, els treballadors tenen una vida professional extensa, superior als 35 anys, però no sempre succeeix així. Hi ha treballadors que, pel motiu que sigui, no han pogut cotitzar allò que els agradaria o el que els han deixat. Són cotitzants que, per exemple, només han pogut treballar 16 anys. I la pregunta que sorgeix de vegades és a quina edat es podrien jubilar en cas de cotitzar els anys esmentats.

Molts treballadors tenen al cap quan es jubilaran

Sabem que al nostre país l'edat de jubilació ordinària sempre varia segons la cotització que s'hagi demostrat durant tota la vida professional. Per això, cotitzar el màxim possible et donarà amb tota seguretat una pensió més folgada.

El cas és que el nostre sistema legislatiu de pensions no és senzill i podríem dir que hi ha dues edats de jubilació diferents. I tot és degut a la reforma de les pensions del 2011, en què es va posar sobre la taula endarrerir l'edat de jubilació ordinària.

Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat
Per a aquells treballadors que han cotitzat menys del normal, hi ha una edat mínima de jubilació | Monkey Business Images, Getty Images Signature

El més gran dels objectius és que l'any 2027 l'edat de jubilació augmenti fins als 67 anys. Cal recordar que fins fa molt poc amb 65 anys ja podies deixar de treballar per cobrar la teva pensió.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Informa't del moment en què podràs jubilar-te si has treballat 16 anys

El 2023 encara no s'ha assolit aquest nivell, així com detalla l'article 4 de la Llei 27/2011, de l'1 d'agost. Actualment, les edats de jubilació són les que citem a continuació.

Podràs deixar de treballar als 65 anys si has cotitzat com a mínim 37 anys i nou mesos. Pel que fa a la jubilació als 66 anys i quatre mesos, podràs acollir-t'hi si no has arribat als 37 anys i nou mesos cotitzats.

Dues persones donant-se la mà i en primer pla una imatge de diversos bitllets apilats
Si has treballat durant 16 anys, no podràs jubilar-te fins passats els 66 anys | Getty Images, 89Stocker

Per tant, per a aquells treballadors que han cotitzat a la seva vida 16 anys, han de saber que hauran de jubilar-se no abans dels 66 anys i quatre mesos. I és que amb aquesta cotització tan baixa comparada amb la mitjana nacional, no podran accedir a les grans opcions de jubilació prematura.

D'altra banda, la Seguretat Social exigeix 35 anys cotitzats per a la jubilació anticipada voluntària i per a la involuntària t'obliga a cotitzar fins a 33 anys.

Com calcular la pensió de jubilació si cotitzes 16 anys a la Seguretat Social?

El mètode per calcular quant cobrarà de pensió un cotitzant de 16 anys és sumar les bases de cotització dels últims 25 anys, i dividir aquest import entre 350. Així podem conèixer el valor de la base reguladora.

Així, la Seguretat Social fixarà un coeficient a aquestes bases en tots aquests anys cotitzats menys els dos últims. A més a més, els treballadors s'acolliran als seus períodes sense cotitzar que es podrien emplenar amb bases fictícies. Això sí, aquest benefici no és aplicable a autònoms i empleades de la llar.

Respecte al percentatge de la cotització del treballador, si ha cotitzat 15 anys s'arribarà al 50% de la base. I per cadascun dels futurs 29 mesos es donarà un 0,21% extra.

Alhora, per als propers 209 mesos s'atorgarà un 0,19%. Finalment, els treballadors que han cotitzat 16 anys tindran una pensió de jubilació del 52,52% de la base reguladora.