Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb Mario Picazo en primer pla i un cotxe travessant un toll d'aigua de pluja

Mario Picazo avisa: una nova DANA afectarà Espanya aquesta setmana

Ens esperen jornades de tempestes i caiguda de termòmetres

Mario Picazo avisa del que passarà aquesta setmana. Ens esperen al davant jornades d'inestabilitat en uns quants punts de la península. Tot fa indicar que el protagonisme recaurà de nou sobre una DANA.

El popular meteoròleg indica que «l'última setmana de l'estiu astronòmic arriba amb una altra ronda de tempestes intenses». Entre les zones més afectades es troben «l'est peninsular, Melilla i Balears». Pel que fa a les temperatures, continuaran estant per sota del que és habitual per a aquesta època.

L'entrada d'aire fred a capes superiors de l'atmosfera provocarà la formació de fortes precipitacions a la vessant mediterrània. Ens trobarem amb un tàlveg que anirà recorrent gran part del territori peninsular per anar allunyant-se per l'est a partir de dijous.

A les previsions dels experts no es descarta que una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) torni a fer de les seves a Espanya. Al seu pas deixaria tempestes, que serien especialment intenses a l'est i a les Balears, recalca Mario Picazo.

Un home travessant el carrer enmig d'una tempesta i amb cotxes darrere
Les pluges seran més intenses a l'est peninsular | Europa Press

Enfonsament de fins a 10 graus en alguns punts

Sobre l'oest peninsular s'assenta un tàlveg que anirà estenent-se cap a l'est i dimecres a última hora sortirà pel Mediterrani. Tal com indiquen al portal especialitzat eltiempo.es, és probable que dimarts s'aïlli una DANA de la circulació general al sud-oest. A més, aniria avançant cap al nord-est.

Al costat d'aquest tàlveg també hi haurà aire fred en nivells mitjans que provocarà un descens de les temperatures. Aquesta caiguda serà més acusada a partir de dijous, quan les màximes cauran entre 5 i 10 graus per sota del normal.

Però amb vista al cap de setmana es preveu una certa millora del temps. L'avenç d'una dorsal contribuirà a l'increment de l'estabilitat i a la pujada dels valors tèrmics.

On plourà aquesta setmana?

El pas de borrasques atlàntiques i fronts associats afavoriran l'aparició de precipitacions, que aniran entrant pel nord-oest. Dimarts, el tàlveg s'estendrà cap a l'est deixant pluges a Melilla i al sud-est de la Península.

La segona meitat de la jornada anirà avançant cap a l'est d'Andalusia, Regió de Múrcia, Comunitat Valenciana i Balears. No es descarta, a més, que afectin Catalunya i una part de Castella-la Manxa. En qualsevol cas, els episodis més intensos es registraran a última hora del dia a Alacant i Múrcia.

Durant la matinada de dimecres es preveuen fortes pluges i tempestes a la Comunitat Valenciana i les Balears. Es mantindran fins al migdia a l'arxipèlag, però s'estendran cap a l'est de Catalunya alhora que remetran a la Comunitat Valenciana.

Dues persones amb paraigües enmig del carrer durant una tempesta
S'esperen importants acumulacions a la costa mediterrània i a zones de Balears | Europa Press

Alguns territoris ja tenen activat l'avís groc per risc de precipitacions. És probable que s'assoleixin importants registres en molt poc temps, sobretot a la costa catalana, Mallorca i les Pitiüses. Es preveuen acumulacions de 20 mm per hora.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

La resta d'Espanya es mantindrà sense pluges. Tot i això, no es descarta que puguin sorgir a Galícia al llarg de la tarda a causa de l'entrada d'un front. Amb les hores aniria avançant fins a deixar precipitacions al Cantàbric, Castella i Lleó i el centre peninsular dijous.

A la tarda també caldrà treure el paraigua a Extremadura, Aragó, Comunitat de Madrid i nord-oest de Castella-la Manxa. En tot cas, es tractaria d'episodis febles.

Un cap de setmana més tranquil

A partir de divendres, es preveu un increment de l'estabilitat a nivell generalitzat. Però, això no implica que hi pugui haver precipitacions puntuals a la zona del Cantàbric. En qualsevol cas, el cap de setmana ens salvarem de l'aigua i a més hi haurà una pujada de temperatures.

Tot i això, més a curt termini, totes les mirades, com apunta Mario Picazo, es dirigeixen a les tempestes de les pròximes hores. Es concentraran sobretot a l'est peninsular.