Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona d'esquena davant de la platja

Denuncien irregularitats en les oposicions a la Guàrdia Urbana de Barcelona

Els sindicats han demanat ivnestigar

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha demanat iniciar una investigació interna per aclarir les sospites sobre possibles irregularitats massives en les oposicions a la Guàrdia Urbana que es van celebrar el passat 3 d'octubre, en una prova de cultura general. 

Segons ha informat 'MetropoliAbierta', alguns aspirants de policia haurien copiat, suposadament, en la prova de cultura general, ajudant-se dels seus telèfons mòbils per consultar informació. El sindicat ha demanat investigar aquestes sospites per si s'hagués pogut cometre una «vulneració de drets i credibilitat de la institució de la Guàrdia Urbana», i que aquests actes hagin pogut fer mal a la imatge del cos policial, segons el secretari d'Organització del sindicat, Eugenio Zambrano. 

Les oposicions es van celebrar a la Fira de Barcelona i a les facultats de Dret i d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona, tal com ha explicat Jordi Rodríguez Lima, portaveu del Sindicat d'Agents de la Policia Local (SAPOL). Lima ha assegurat que «presumptament, hi va haver opositors als quals se'ls va permetre anar al lavabo amb el mòbil, un moment que haurien aprofitat per buscar les respostes», i també ha afirmat que aquests fets són coneguts pel Tribunal i que ja s'estan investigant. 

'MetropoliAbierta' ha informat que hi ha un opositor que va denunciar en un xat que havia vist gent copiant en les instal·lacions de la Fira de Barcelona: «Deixaven anar al lavabo a la meitat d'un examen de cultura i amb el mòbil». A més, critica l'organització d'aquestes proves i la qualifica de «lamentable», explicant que la gent tenia el mòbil a sobre de les cames i que «anaven de tres en tres al lavabo».

Des d'UGT, Juan Francisco Rodríguez, el seu delegat, ha indicat que ell va ser present a la Fira de Barcelona durant la prova i que «no va veure res». A més, explica que «hi havia molta gent» i ha demanat que «si algú ho va veure, ho hauria d'haver denunciat. Aquesta persona pot estar jugant-se la seva plaça».

No és el primer cop que denuncien trampes en aquestes proves

Aquest any, 6.500 persones es van presentar a les diferents proves i oposicions a la Guàrdia Urbana de Barcelona. Aquestes proves s'han celebrat amb la vigilància de funcionaris de l'Ajuntament, però des de CSIF lamenten «les irregularitats, que arriben a una desproporció de considerables dimensions» i denota una clara «falta de control i greu desorganització».

Aquests fets podrien provocar que s'haguessin de repetir les proves, com ja va passar l'any 2013, amb Xavier Trias com a alcalde de Barcelona. En aquella ocasió, Trias va decidir repetir dues proves després de les queixes d'uns 50 opositors, que van denunciar davant la Síndica de Greuges de Barcelona que s'havia permès copiar i fer servir els mòbils, com en aquesta ocasió. 

Des d'aquell any, els opositors han de dipositar totes les seves pertinences en unes bosses abans d'entrar a fer la prova. «Les normes són molt clares. No entenc com no es van complir», critica Juan Francisco Rodríguez. Tot i això, a diferència del 2013, en aquest cas encara no hi ha hagut cap denúncia formal.