Aquest cap de setmana toca canviar l'hora: A les 3 seran les 2

En aquest cas, es tracta del canvi horari d'hivern. La polèmica segueix a Europa sobre si s'ha d'eliminar o no aquesta mesura

Imagen ilustrativa del cambio horario de invierno
El canvi d'horari d'hivern tindrà lloc el pròxim 25 d'octubre | Catalunya Diari

Queda ben poc per a deixar enrere l'horari d'estiu i ficar-se de ple en el d'hivern. Aquest cap de setmana caldrà retardar una hora el rellotge i els dies semblaran des d'aquest moment més curts, ja que es farà de nit molt abans. La pregunta que es planteja ara és en com i quan hem de fer exactament aquest canvi, però també per què el seguim fent i quan podríem deixar de fer-lo. 

Diumenge 25 d'octubre s'ha de retardar l'hora 

El canvi d'hora de 2020 es produirà en aquest cas durant la matinada del pròxim dissabte 24 al diumenge 25 d'octubre. Caldrà retardar els rellotges una hora, raó per la qual a les 03.00h seran les 02.00h, mentre que a les Illes Canàries a les 02.00h serà la 01.00h. Amb això, guanyarem una hora de descans.

Aquest canvi d'hora es produeix l'últim diumenge d'octubre de cada any i forma part de la Directiva Europea 200/84CE que també estableix l'aplicació de l'horari d'estiu a la fi de març. Aquesta normativa és d'obligatòria aplicació en tots els països membres de la UE i té com a objectiu aconseguir un estalvi energètic i aprofitar les hores de llum natural.

La Comissió Europea va proposar acabar amb aquesta pràctica a partir de març de 2019

Aquesta mesura suposa a més un clar benefici per a sectors com el transport i les comunicacions, per a la seguretat viària, les condicions de treball, la salut, el turisme i l'oci, segons argumentava la Comissió Europea allà per 1999.

Aquesta mateixa institució va realitzar en 2018 una consulta a tots els ciutadans europeus en la qual més del 80% dels 4,6 milions de persones que van participar es van mostrar a favor d'acabar amb els canvis d'hora. Amb aquest resultat, la Comissió va proposar acabar amb aquesta pràctica i que el març de 2019 es produís l'últim canvi d'hora. La falta d'acord entre els estats i d'avaluacions d'impacte ha fet que Europa retardi fins a 2021 la possible anul·lació del canvi horari.

Així, durant aquest 2020 encara s’haurà de produir aquest canvi d’hora. Recordem que tindrà lloc el pròxim diumenge, 25 d’octubre, i que a les 3 de la matinada passaran a ser les dues i gaudirem d’una hora més de son.


Comentaris

envia el comentari