Un jutge allibera un veí de Girona d'un deute de més de 60.000 euros gràcies a una llei desconeguda

Els fets es remunten a l'any 2017

Imatge d'arxiu d'unes monedes
Els fets es remunten a l'any 2017   | Pixabay

El jutjat de Primera Instància 1 de Girona ha alliberat un veí de Quart de paga un deute de més de 60.000 euros gràcies a la Llei de Segona Oportunitat de 2015. Tal com detalla el Diari de Girona i relata la directora del despatx d'advocats que ha dut el cas, aquestes sentències no són gens conegudes perquè es tracta d'una llei que la majoria de gent desconeix i els afectats no saben com acollir-s'hi.

Els fets es remunten a l'any 2017 quan l'afectat es va veure arrossegat per un deute bancari de 60.575 euros. L'home va demanar dos crèdits a dues entitats bancàries per fer reformes al seu habitatge però es va quedar sense feina i no va poder fer front als pagaments. Només tenia un ingrés de 870 euros de la prestació de l'atur i 170 euros d'una feina a mitja jornada.

 

L'afectat es va assabentar de la llei per la ràdio

Les entitats bancàries van proposar una nova línia de finançament, que segons l'advocada Emma Morón, va empitjorar el deute: «Es va ajuntar la quota mensual a pagar que ja no podia assumir amb les despeses d'una targeta de crèdit». Però l'afectat va conèixer la possibilitat de condonar el deute a través de la ràdio. Tot i això, la llei és molt clara en els requisits d'aplicació i abans obliga a negociar el deute amb els creditors per intentar arribar a un acord extrajudicial.

Morón assegura que prop del 90% els creditors no accepten a negociar i que de vegades ni tan sols es presenten a la taula de negociació. «És un tràmit previ que un cop l'has fet, encara que no sigui fructífer, serveix per poder passar el requisit d'aplicació de la llei». A banda, també es demana tenir un préstec que no sigui superior als 5 milions d'euros i no tenir antecedents penals.

Després, el cas passa en mans del jutjat i el deutor posa a disposició allò que pugui liquidar, i ha d'acreditar que no pot fer front als seus pagaments. Aquest dimarts el jutjat de Primera Instància 1 de Girona va dictar el «Benefici d'Exoneració del Passiu Insatisfet» que equival a la cancel·lació dels deutes del prestatari. La llei preveu que un cop surt la sentència el deutor està en revisió durant cinc anys, durant els quals els creditors poden reclamar el deute si s'assabenten que el deutor ha percebut una herència o ha guanyat la loteria.


Comentaris

envia el comentari