S'ha acabat de posar la mà al canvi manual dels cotxes

Adéu al canvi de marxes manual al cotxe: Ja hi ha una data

Alguns models de Volkswagen començaran a 2023 una transició que finalitzarà el 2030

L'arribada del cotxe elèctric ha suposat una revolució única al sector de l'automòbil. A poc a poc. els motors de combustió s'estan acomiadant, i el 2035 es planteja com un any clau. En aquells dies es prohibirà la matriculació de vehicles amb combustibles fòssils, i mentrestant, els fabricants van introduint canvis.

Les principals marques s'han posat les piles i han posat data de caducitat al cotxe de combustió. La seva intenció de potenciar els vehicles zero emissions introdueix novetats importants. Una d'elles és la desaparició del canvi de marxes manual, que portarà a molts a familiaritzar-se amb l'automàtic abans del que creien.

El 2023 es deixaran de vendre

El cotxe elèctric, que d'aquí a uns anys serà majoritari, no té caixa de canvis ni embragatge. Volkswagen ha posat data a la fi del canvi manual: el 2030. A partir de llavors, només comercialitzarà models amb canvi automàtic i sense pedal d'embragatge.

Primer pla d'un canvi de marxes automàtic DSG
Canvi de marxes automàtic DSG | Volkswagen

El fabricant introduirà aquest canvi de manera gradual, començant pels vehicles de les gammes Tiguan i Passat. A partir de 2023, aquests cotxes deixaran de vendre's amb caixa de canvis manual, i al llarg dels pròxims anys, s'aplicarà també a altres models.

Les preferències dels usuaris

L'estratègia dels fabricants va en la línia del Pacte Verd de la Comissió Europea per reduir les emissions, però coincideix també amb les preferències dels usuaris. La demanda de canvi automàtic està creixent a Europa i, de fet, la tendència entre els conductors ha començat a canviar: poc més d'un 25% dels gairebé Volkswagen Passat comercialitzats el 2020 tenien canvi manual.

Les mateixes sensacions

Durant molts anys, el canvi automàtic es va associar a un major consum de combustible i a més brusquedat en la conducció. Si més no, la innovació en aquest tipus de canvis permet una conducció més suau. A més, amb la introducció del cotxe elèctric, el consum de gasolina ja no serà cap problema.

Els nous canvis automàtics presenten més sofisticació i inclouen l'opció del canvi seqüencial. Això fa que amb prou feines es percebi la diferència entre el canvi manual i l'automàtic i, de passada, permet una conducció esportiva amb les mateixes sensacions.

La implantació del nou canvi

Els nous usuaris del Volkswagen Tiguan o el Passat seran els primers a gaudir d'aquestes innovacions. La resta de models, especialment els més petits, seguiran amb la palanca manual almenys fins a 2030, quan només faltaran cinc anys per la implantació definitiva del cotxe elèctric.

Volkswagen Passat, el primer que introdueix el nou canvi
Volkswagen Passat, el primer que introdueix el nou canvi | Volkswagen

Els conductors hauran d'acostumar-se a una altra forma de conduir, molt diferent de l'actual. Caldrà familiaritzar-se amb l'anomenat canvi DSG.

Avantatges de conduir amb canvi DSG

Aquest canvi està a la volta de la cantonada, i és millor aprendre algunes coses abans que t'enxampi per sorpresa. Fins fa poc, el canvi automàtic era sinònim de vehicle car, però el famós canvi DSG de Volkswagen ha disparat la venda d'aquest tipus de cotxes.

Cambio DSG Volkswagen Jarmauto

El canvi Direct Shift Gearbox (DSG) és un canvi automàtic nascut el 2003 i aplicat per primera vegada al Golf R32. Combina els avantatges del canvi manual i el canvi automàtic: d'una banda, l'esportivitat del manual, i de l'altra, el confort de l'automàtic. Aquests són els avantatges del canvi DSG.

  • Més ràpid: canvia de marxa en només 40 mil·lisegons.
  • Més estalvi: el canvi DSG gasta menys combustible que el manual.
  • Més suavitat: Ofereix tanta comoditat que tot just notes quan canvia la marxa.

Com funciona el canvi DSG

El funcionament d'aquest nou canvi de marxes és simple. Compta amb un doble embragatge per activar les marxes imparells més la marxa enrere, i les marxes parells. Això permet igualar la rapidesa del canvi manual i, fins i tot, superar-la.