El cas de l'assassinat de Leticia Sanabria, la jove que va ser trobada sense vida en el seu habitatge d'O Barco de Valdeorras (Orense), tot just albira novetats. La Guàrdia Civil continua treballant per conèixer qui va cometre el crim d'aquesta dona de 29 anys nascuda a Paraguai.
A més, el pròxim dimarts, finalment la seva família podrà donar-li l'últim adeu. I és que la jutge encarregada del cas va donar el vistiplau a la repatriació del cadàver a Paraguai, ja que el trasllat del cos l'assumirà l'Ambaixada d'aquell país a Espanya.
Fa uns dies, el tinent coronel de la Guàrdia Civil a Orense, Rafael López Pinel, va afirmar que hi ha quinze agents que treballen sense descans buscant al causant de la mort de Sanabria, que sembla que va ser produïda per asfíxia.
Investiguen l'assassinat de la paraguaiana Leticia Sanabria a O Barco
«Són agents de diferents especialitats. La investigació està avançant lentament perquè no es pot anar amb presses en aquests casos, però no estem estancats. Esperem poder resoldre'l ja perquè, en cas contrari, no organitzaríem a tanta gent pel cas», ha sostingut.
Així, va revelar que el grup de Policia Judicial s'ha reforçat per intentar avançar en la investigació i saber la identitat de la persona que va acabar amb Leticia.
«Quan succeeix un crim com aquest, és al principi quan cal treballar amb més força. Perquè és quan més possibilitats hi ha d'aconseguir un resultat positiu. Aconseguirem aclarir-lo», ha dit.
El tinent coronel de la Guàrdia Civil va agafar el càrrec fa un any i mig, a l'inici de la pandèmia. Aquest va parlar del cas en un acte institucional coincidint amb el dia del Pilar, la patrona del cos policial.
López Pinel va admetre que, en l'actualitat, la ciberdelinqüència és el que més maldecaps els provoca en la seguretat ciutadana. I és que s'ha iniciat a Ourense un equip de treball que treballa de forma exclusiva darrere d'investigar aquesta classe de conductes.
Estem parlant de l''Equipo Arroba', que va començar a caminar a primers del mes d'octubre i que l'integren fins a set agents. «Es dediquen exclusivament a aquesta mena de fets», va afirmar l'alt comandament. També va explicar que dos dels funcionaris tenen formació universitària en aquesta matèria i els altres s'han adaptat per lluitar contra aquest tipus de casos.
«L'augment està sent exponencial, i cal combatre'l perquè és un problema greu»
«Aquesta mena d'actes suposen el 33% en els delictes contra la propietat», va dir Pinel. Així doncs, va deixar clar que les estafes, els càrrecs estranys en comptes de particulars o la fugida de diners, ja provoquen a l'any a Ourense prop de 800 denúncies.
«És el que més ens preocupa perquè aquí només es pot prevenir amb pedagogia, no es poden fer controls», va dir. Així, va posar de manifest la complicació que té trobar el parador dels autors, que no solen ser propers dins del cercle de la víctima.
«L'augment està sent exponencial, i cal combatre'l perquè ja és un problema greu», ha assenyalat. D'aquesta manera, el tinent coronel veu necessari augmentar el percentatge de dones que entren al cos.
«Ara mateix representen l'11%, potser a la província d'Ourense una mica més. Però farem tot el possible perquè sigui més gran perquè són un valor primordial per a tots», va exposar.
Emilio González Alfonso, subdelegat de Govern, va valorar el «paper fonamental» que desenvolupa la Guàrdia Civil i va apuntar cap als nous reptes d'aquesta mateixa. Per exemple, la lluita contra els delictes d'odi o la violència masclista. «Cal seguir augmentant el nombre d'efectius», va sentenciar sobre una plantilla que està a prop dels 900 agents.