Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge del passadís d'un supermercat i una noia espantada o sorpresa

Adeu per sempre a una coneguda cadena de botigues a Espanya: tanca la darrera

No ha pogut superar la crisi financera que ve des del 2008

Hi ha algú que està llegint en aquests moments aquesta notícia que segur que ha passat per la porta petita que tenien les botigues per als més petits. Era la manera de donar la benvinguda als protagonistes principals d'aquesta botiga. I és que, què seria d'una botiga de joguines sense nens?

No obstant això, aquest gest present en moltes infàncies ja no serà possible, almenys no a Imaginarium. La cadena aragonesa ha tancat les dues portes de la botiga de Saragossa, on va néixer. Això només pot ser un precedent del que pot passar amb la resta dels establiments que la cadena té oberts.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Divendres passat l'última botiga que Imaginarium tenia oberta a la seva ciutat natal baixava la reixa per darrera vegada. Un gest molt significatiu, ja que, tot i que continua operativa en altres llocs del país, no ha aconseguit mantenir oberta la que tenia al lloc d'origen.

No és res nou, ja que des de fa anys la cadena que era present a la major part dels centres comercials, als locals més cèntrics de les ciutats ja no hi és. És més, en algunes has de passejar per trobar l'establiment en cas que vulguis fer les teves compres. Queda lluny la seva expansió fins i tot a l'estranger.

Botiga Imaginarium vista des de l'exterior, amb paret de vidre i dues portes, una per a adults i una altra de més petita per als nens
Imaginarium tanca les portes a Saragossa, la seva ciutat natal | Europa Press

Un declivi que ve de lluny

És rar que un tancament d'aquest tipus no vingui de lluny, i en el cas d'Imaginarium, tot i que s'ha intentat salvar, no s'ha arribat a aconseguir. La cadena que va arribar a tenir fins a 426 botigues arreu d'Espanya amb més de 800 treballadors no ha pogut superar els problemes econòmics que van sorgir a la crisi del 2008.

Imaginarium es troba avui dia amb un deute de 37 milions d'euros. Aquests diners s'han acumulat, principalment per acumular crèdits amb financeres nacionals i internacionals. A elles els deu 26 milions d'euros, als quals cal sumar-ne 6 més per sancions, deutes i interessos.

Per arribar a la quantitat final dels diners que deu la cadena, cal sumar-hi 3,6 milions de crèdits laborals. Tot i això, fa anys, quan la quantitat no era tan elevada, sí que és veritat que el seu fundador, Félix Tena, va intentar posar-hi solució posant a la venda l'empresa.

Primer pla de Fèlix Tena, fundador de la cadena Imaginarium, parlant
Tot i els seus intents per solucionar el problema, el fundador d'Imaginarium s'ha vist obligat a prendre una difícil decisió | Europa Press

Va ser l'any 2017 quan Tena va recórrer a aquesta mesura per intentar salvar l'empresa. Aquesta va passar a mans d'uns inversors costa-riquenys que es van posar com a objectiu reflotar Imaginarium.

Tenint en compte el que ha passat, és evident que no ho han aconseguit. El juliol del 2022 ja van entrar en suspensió de pagaments, acabant en concurs de creditors.

Incertesa a les botigues que queden

La botiga de Saragossa no era l'única que la cadena tenia a Espanya. A més d'aquesta, compten amb un altre establiment a La Corunya, on segueixen el mateix camí. I és que en aquella botiga també tenen ara mateix importants descomptes per desfer-se de la major part de l'estoc.

Això també va ser el que va passar a la capital aragonesa dies abans que es produís el tancament. Les cues per poder aconseguir les darreres joguines d'aquesta botiga eren llargues. No era en va que es podien aconseguir a grans descomptes, cosa que sempre és un gran reclam per al consumidor.

A la botiga gallega cal sumar-hi cinc botigues més que operen com a franquícia. En aquests casos, el que tristament impera és la incertesa, ja que no saben què passarà amb elles ni fins quan poden estar operatives. I és que des de l'empresa no estan rebent cap informació.