Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montaje cajero y billetes

Gran gerro d'aigua freda del Banc d'Espanya per a 2024: pitjor del que crèiem

El Banc d'Espanya envia un missatge alarmant de cara a 2024

El Banc d'Espanya ha tornat a fer tremolar milers d'espanyols. I tot després de posar sobre la taula un escenari per a l'any que ve a l'àmbit econòmic que s'enfosqueix.

Malgrat la lleugera millora del mes de juny, tres mesos després han publicat unes projeccions noves. Unes que no tenen res a veure amb el que es preveia i en què deixa clar que hi haurà menys creixement i més inflació l'any que ve.

El 2024 sembla que l'organisme espanyol rebaixa del 2,2 % a l'1,8 % aquest creixement previst per a l'any que ve. I per si no n'hi hagués prou, apuja el 3,6 % que havia estimat fins al 4,3 % d'inflació mitjana prevista per a l'any que ve.

Frenada després de les previsions del Banc d'Espanya de l'economia per a 2024

Un nou informe trimestral ha posat de manifest que l'empitjorament de les previsions està relacionat amb l'encariment del petroli. Així mateix, té a veure amb la retirada probable a final d'any de les mesures d'ajuda per pal·liar la inflació. Parlem de la rebaixa de l'IVA de productes energètics, els aliments i la bonificació del transport públic.

Muntatge d´un senyor mirant cartes i una rodona amb bitllets d´euro
Revés per a l'economia espanyola després de l'últim informe del Banc d'Espanya. | Getty Images Signature

A més, aquestes dues projeccions amb què ha sortit aquest dimarts el Banc d'Espanya també posen el focus en els tipus d'interès. Continuaran elevats força més temps del que es podria pensar abans de l'estiu. Per acabar-ho d'adobar, després de l'elevat creixement de l'activitat turística de l'any passat i el present, s'acosta una estabilitat de les taxes d'avanç.

La taxa de creixement, revisada a la baixa per a 2024 i 2025

Amb aquestes dades, el Banc d'Espanya espera que el PIB s'elevi a taxes del 2,3 %, 1,8 % i un 2,0 % per als anys 2023, 2024 i 2025. Quant a la taxa de creixement, preveu que sigui del 2,3 % aquest any. Si bé es revisen a la baixa les de 2024 i 2025 amb 0,4 i 0,1 punts, respectivament.

Sobre el creixement econòmic, aquest tercer trimestre només avançarà el 0,3 % i, sens dubte, les previsions empitjoren pels «nous supòsits sobre els quals descansen les projeccions. Impliquen un encariment de l'energia, un deteriorament del context exterior i més tensió financera».

Muntatge de monedes d'euro i bitllets variats d'euro
La taxa de creixement es rebaixarà en els pròxims anys. | Pexels, DAPA Images

El preu del barril de petroli se situarà al voltant dels 83,5 € els dos pròxims anys, 11 € més car del que s'havia previst al juny. Així doncs, s'espera que l'economia espanyola es comporti millor que les previsions que exposa el Banc Central Europeu.

Per a 2024, la revisió a l'alça de la inflació respon a l'encariment de l'energia i la supressió des del gener de la rebaixa de l'IVA. Pel que fa als aliments, es preveu un perfil descendent en els pròxims temps. Tot i que, depenent de les condicions meteorològiques i el veto rus a l'exportació de cereals pel mar Negre, la intranquil·litat és latent.

Desacceleració de l'ocupació a Espanya el tercer trimestre

Pel que fa a la taxa d'atur, es preveu una baixada de la creació d'ocupació el tercer trimestre. Això sí, el Banc d'Espanya rebaixa en dues dècimes aquesta taxa prevista per a aquest any, el 12 % de la població activa. I continua amb la idea de mantenir-la a l'11,5 % i l'11,3 % el 2024 i el 2025.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
Es produirà un alentiment de la creació de llocs de treball a Espanya. | Europa Press

Pel que fa als salaris, l'organisme no aprecia un gran risc d'efectes de segona ronda sobre els preus. El que s'havia pactat d'una pujada del 3,4 % es manté, però els convenis de nova signatura recullen un increment del 4,3 %.

Finalment, sobre el dèficit de les administracions públiques previst per a aquest any arriba fins al 3,7 % del PIB. I per a 2024 continua amb una previsió del dèficit del 3,4 %. Això sí, ja per a 2025 empitjoraria aquest percentatge en una dècima fins a arribar al 4,1 %.

Així doncs, les previsions fan que el dèficit espanyol se situï per sobre del límit del 3 % del PIB marcat pel Pacte d'Estabilitat i Creixement de la UE. Quant al deute públic, aquest quedarà per sota del 110 % del PIB.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!