Els bitllets i les monedes d'euro acabaran desapareixent. El que queda per saber encara és quan se li posarà el punt final als diners en efectiu. Encara que tot indica que això passarà molt abans del que ens pensem.
Des de la Unió Europea es treballa des de fa temps en l'eliminació d'aquest mètode de pagament. La intenció és que siguin reemplaçats per d'altres més moderns com les targetes de crèdit o aplicacions com Bizum.
És especialment complicat concretar quan arribarà aquest dia a Espanya. Això sí, les diferents institucions semblen obstinades a accelerar aquest procés, recull el portal Noticias Trabajo. Es busca sobretot incentivar l'ús de sistemes electrònics, encara que es tractin d'imports reduïts.
Cada cop més gent decideix recórrer al pagament amb targeta de crèdit per abonar les compres i consumicions a l'hostaleria. A primera vista sembla més còmode i segur. Però encara hi ha una part de la població que es resisteix a fer ús daquestes tècniques. Ens referim sobretot a les persones de més edat, menys habituades a desenvolupar-se a l'àmbit digital. Ells opten pels diners en metàl·lic.
L'efectiu segueix tenint molta estirada
Alguns estudis revelaven que el 2023 seria la data en què es posaria el punt final a l'efectiu a Espanya. Però encara s'utilitza molt sovint en comerços i restauració. Fins al punt de ser el sistema preferit per fer els pagaments, com recull un informe del Banc d'Espanya.
Actualment, tres de cada cinc espanyols asseguren fer servir bitllets i monedes d'euro cada dia. Els motius que esgrimeixen els usuaris són la comoditat i la capacitat de controlar millor les despeses. En qualsevol cas, això no impedirà que el tren de les noves tecnologies també arribi al país.
Quan s'eliminaran les monedes i els bitllets?
Els experts no semblen coincidir en la data en què s'acabaran els diners en metàl·lic. El 2022, un informe de Redsys assegurava que aquest any ja no hi hauria monedes ni bitllets a Espanya. Es pagaria en tot moment amb la targeta o telèfon mòbil.
Però, com es pot comprovar diàriament, aquests pronòstics no s'han complert. En qualsevol cas, a Espanya no es perd de vista el que passa a altres països que van davant.
Un és Suècia, on des de fa temps la targeta de crèdit s'ha convertit en el sistema de pagament preferit. Fins i tot s'hi recorre per abonar quantitats molt petites. Resulta complicat veure algú amb monedes i bitllets, encara que sigui per pagar un cafè o comprar el pa.
El metàl·lic amb prou feines representa el 9% del total de pagaments. En qualsevol cas, sempre hi ha petits esculls que impedeixen la implantació 100% dels mitjans digitals.
Aquest mitjà exposa, per exemple, els problemes a què s'enfronten els més grans de les zones rurals. No és gens senzill adaptar-se a les exigències d'aquests mètodes.
Noruega s'aproxima a la retirada del metàl·lic
Un altre dels països que avancen a gran velocitat en la retirada de les monedes i bitllets és Noruega. Tot just els utilitzen en el 5% de les operacions en supermercats i petits negocis.
Queda per convèncer encara un petit percentatge de la població. Es veuen incapaços d'afrontar les petites despeses del dia a dia amb la targeta o el mòbil. També cal fer esment de l'esforç realitzat per Dinamarca.
El Govern s'ha marcat com a objectiu assolir el 2030 el pagament digital ple. De fet, a molts establiments i botigues ja no es permet l'efectiu. Imposen el pagament obligatori amb targeta, cosa que sens dubte accelerarà aquest procés.