Perdre un ésser estimat és un esdeveniment traumàtic, però també inevitable. En aquell moment, entre la tristesa i el neguit per la seva marxa, sorgeix un altre tema de conversa diferent, el de l'herència.
L'herència fa referència a la transmissió de béns, drets i obligacions d'una persona morta als seus hereus o legataris. Aquests béns poden incloure propietats, actius financers i béns arrels. També deutes i altres elements de valor que formaven part del patrimoni de la persona morta.
Moltes vegades, quan les persones moren, solen deixar un testament en vida. En aquest document oficial es dirimeix el repartiment dels béns arrels i, en definitiva, de les propietats. Però, és possible que es canviï el testament un cop mort el declarant?
La contundent resposta sobre el canvi del testament per part del cònjuge
Una de les persones més aferrades a la víctima, sens dubte, és el cònjuge, que en aquest cas passa a ser vidu o vídua. La importància d'aquesta figura és clau en la vida de qualsevol individu. Però, tant fins al punt en què aquesta podria modificar el testament?
La resposta és molt clara: el cònjuge no pot modificar el testament de cap manera. És un acte tan personal que només la persona que ha realitzat el testament pot modificar. En aquest cas, ell ho pot fer les vegades que siguin necessàries.
De fet, el testament pot ser canviat fins a deu vegades, com han apreciat al despatx madrileny Galisteo Abogados. L'únic requisit important és fer-ho davant de notari, cosa que farà que vagi al registre general.
Si un testament no consta en aquest registre, ocorren dues possibilitats bàsiques: o no s'ha fet o el lliurament és fals. Hi ha una possibilitat remota, la del testament que es lliura al notari i s'obre després de la mort, encara que aquest no és gens habitual.
Estar en desacord amb un testament podria portar la persona a impugnar-lo i intentar canviar-lo. No obstant això, difícilment arriba a servir per a alguna cosa. S'hauria de demostrar que n'ha sortit perjudicat, però és complicat contradir la voluntat del mort.
Per això cal fer el testament
Per evitar situacions innecessàries, tant de problemes econòmics com de disputes familiars, l'ideal és tenir fet el testament. Això permetrà al difunt repartir l'herència al seu lliure albir i segons la seva voluntat real.
El testament, per tant, és una eina poderosíssima. Permet a una persona establir clarament els seus desitjos quant a la distribució dels seus béns i actius. Es tracta del document oficial on acollir-se quan una persona mor.
També permet designar tutors per als fills menors, cuidadors de mascotes i prendre decisions importants sobre tractaments mèdics i cura en cas d'incapacitat. A més, pot ajudar a minimitzar la càrrega fiscal que enfrontaran els hereus.
Pel que fa a la realització del testament hi ha alguns mites incomprensibles que allunyen moltes persones de realitzar-lo. Per començar, es pensa que és un procés car. Però, en realitat, ni tan sols arriba als 100 euros (sol estar entre els 40 i 80 euros).
Des del Consell General del Notariat recorden que és molt senzill de fer, i només cal ensenyar el DNI i expressar la teva voluntat sobre el repartiment de béns. A més, és revocable, per la qual cosa es pot modificar totes les vegades que calgui. En aquest cas, la darrera versió serà la que tingui valor.