Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret

No t'equivoquis amb l'herència: els notaris alerten dels 3 errors més comuns

El repartiment d'una herència pot suposar problemes entre els familiars i hi ha una sèrie de consells per evitar-los

Perdre un ésser estimat és un dels pitjors moments que ha de passar qualsevol persona. Després d'aquest moment determinant, toca bregar amb les emocions i continuar endavant. També amb l'herència i el repartiment.

Sovint, la persona morta mor de forma sobtada o s'ha negat a fer testament fins als últims dies. Això pot representar un gran error, sobretot per a la família, que es veurà afectada per un repartiment que es pot considerar injust.

Per intentar evitar aquestes confrontacions, és important tenir clar quin és el desig del difunt i, per tant, el repartiment dels seus béns. Tot i això, moltes persones cometen principalment 3 errors en deixar herència als seus cònjuges, fills o altres familiars.

El pitjor error: no fer testament

El testament és un document legal que la persona redacta i signa abans de morir. Hi expressa els seus desitjos i disposicions sobre la distribució dels seus béns i propietats després de la seva mort.

En essència, constata com vol que es manegi el seu patrimoni una vegada que ja no sigui present per prendre decisions sobre això. Aquest document és una eina importantíssima en la planificació patrimonial.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aquest permet a les persones expressar els seus desitjos i garantir que els seus actius es distribueixin segons les seves preferències. Si no, la distribució es farà en funció de com les lleis del país decideixin en absència d'un testament vàlid.

Muntatge amb la mà d'un avi agafant una altra mà i un cercle amb una persona signant un document
Realitzar testament: el primer consell i més important | Getty Images, Creativa Images

Aquest és el primer consell per planificar una herència. Tot i possibles incerteses que hi ha a la societat, atorgar un testament no sol arribar a 100 euros. Tot i això, és molt útil per evitar, per exemple, problemes entre els hereus.

Tot i que aquest procés es realitza amb assessorament d'un advocat, de vegades es cometen errors al document. Aquestes altres dues fallades són comunes i també poden provocar problemes entre els hereus.

Individualitza el repartiment i que no sigui equitatiu

En herències familiars, és habitual aconsellar i donar usdefruit vitalici al cònjuge, assegurant-ne l'habitatge i els recursos. Però, de vegades, el testador iguala l'herència entre els fills, causant problemes i deixant el cònjuge en risc.

Així, el cònjuge supervivent garanteix la seva residència permanent a l'habitatge familiar, cosa que és vital per a la gent gran. A més, s'asseguren els ingressos provinents del patrimoni del difunt, ja que tindrà dret d'ús i gaudi mentre visqui. Això li permet, per exemple, arrendar propietats i rebre rendes.

Una parella de fons amb fent compres per internet, amb una targeta a la mà i una imatge d'unes mans amb una cartera amb diners
El repartiment no ha de ser equitatiu entre els fills i el cònjuge no pot quedar enrere | Pexels

No obstant això, és força comú que, malgrat els advertiments del notari, el testador opti per nomenar hereus en parts iguals per a tots els seus fills. Aquesta estratègia no és l‟òptima per prevenir conflictes en la distribució de l'herència.

Això, moltes vegades, a més de deixar el cònjuge sense protecció, és perquè les relacions parentals no són uniformes amb tots els descendents, i les seves situacions econòmiques difereixen.

El tercer consell va molt lligat a allò que hem comentat amb anterioritat. Com més concís i concret sigui el repartiment, menys circumstàncies problemàtiques sorgiran entre els familiars.

S'aconsella no fer un repartiment equitatiu per diverses raons. La primera, la relació pot no ser igual amb un o altre fill, cosa que pot generar enuig en el primogènit amb què es guarda millor relació.

A més, es pot donar la situació que un dels hereus guanyi un sou més gran o es trobi en una posició econòmica superior a la resta. Per tant, és lògic pensar que els altres podrien creure merèixer un repartiment més gran.

Per aquestes raons, els experts recomanen que el repartiment sigui individualitzat. Que el testador actuï sobre la seva veritable voluntat i el seu criteri és un altre dels consells que asseguren notaris i advocats.