Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses bombones de butà en una furgoneta amb el logo de Repsol a sobre

Es confirma la notícia sobre la bombona de butà: el preu que tindrà avui

Atents al preu de la bombona de butà, que cau a mínims anuals

Bones notícies per a aquells que encara utilitzen les mítiques bombones de butà a casa seva. Una decisió que, tal com està la vida i, sobretot, després de la crisi energètica que ha provocat la guerra d'Ucraïna, és més que coherent.

El preu de la bombona de butà ha anat baixant de forma notable en els últims temps, d'això no hi ha dubte i les dades hi són. Per tant, podem confirmar que aquest dimarts 19 de setembre el preu de la bombona s'ha col·locat al nivell més baix de l'últim any. Un fet que, sens dubte, beneficia milers de famílies del nostre país.

Si ens referim al preu de venda al públic màxim, aquest ha baixat un 4,94% fins a 14,43 euros la bombona. Sens dubte, és un descens del 26% comparat amb el mes de setembre anterior, segons la recent publicació del BOE.

Atents al nou preu de la bombona de butà: baixa fins als 14,43 euros

El cas és que aquesta baixada tan acusada ha estat provocada pel superàvit, aquests últims mesos. És notori que controla aquesta pujada de la cotització de les primeres matèries en un 35,7%.

Muntatge de bombones de butà en una vorera amb una fletxa vermella ascendent
La bombona de butà ha baixat a mínims anuals aquest dimarts 19 de setembre | Getty Images Signature

Però no només això, també ha tingut a veure la revaloració de l'euro davant del dòlar i el cost del transport en aquest últim bimestre. Així ho han deixat clar des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic .

Pel que fa al preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats, no està liberalitzat actualment. El preu es revisa cada tercer dimarts de mes a nivell bimestral.

Aquesta revisió és calculada segons el cost de la matèria primera, parlem del propà i el butà, als mercats internacionals. I és clar, es calcula segons el cost dels nòlits i l'evolució del tipus del canvi euro i dòlar.

Preu mínim de l'any de la bombona de butà a Espanya

Amb tot, aquesta revisió del preu sempre està fixada en un límit del 5%, sigui en excés o defecte del preu per aplicar-se en revisions posteriors.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Cal dir que avui dia es consumeixen cada any 64,5 milions d'envasos de GLP de diferents capacitats. Parlem d'un combustible que està de capa caiguda i és que des del 2010 fins al 2021 el consum ha baixat en un percentatge superior al 25%.

Un treballador de Repsol agafant una bombona de gas de la seva furgoneta
La bombona de butà ha baixat fins a poc més de 14 euros | Europa Press

El 2022, al Reial Decret del 25 de juny es va fixar el preu màxim de la bombona de butà entre vuit i vint quilos a un preu de 19,55 €. Amb tot, el govern espanyol va considerar oportú continuar amb aquesta mesura el mes de juny passat fins al final d'aquest any.

Un dia important per als usuaris de la bombona de butà

A més, l'Executiu va confirmar un augment de la protecció dels consumidors vulnerables que apuja la prestació mínima de l'abonament social tèrmic. Estem parlant d'una pujada de 25 a 40 € al voltant de les dues bombones de butà.

Pel que fa a la prestació màxima, arriba a 375 € aquest any. Això sí, segons la zona climàtica. Per això, estem davant d'un dia de pes pel que fa al preu de bombona de butà i tot després d'uns temps en què el seu cost era força superior.

Però el mínim anual no fa més que veure el bon moment pel qual passen aquells consumidors que usen bombones de butà en detriment del gas natural. Sens dubte, una bona forma d'estalviar diners a la llar i que molts no pensen canviar, almenys per ara.