Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carolina Darias traient-se la mascareta en una roda de premsa

Adeu a la mascareta a partir de demà al transport públic: tots els detalls

El Consell de Ministres aprova la mesura i limita les màscares a tres llocs concrets

L'Estat fa avui un pas més en l'avenç fins a la plena normalitat tres anys després de l'inici de la pandèmia del coronavirus. El Consell de Ministres aprova aquest dimarts, set de febrer, la retirada de les màscares al transport públic. A partir d'ara deixarà de ser-ne obligatori l'ús.

La mesura entrarà en vigor dimarts a la mitjanit, dimecres a les 00.01 hores. Així ho va confirmar la ministra Carolina Darias, que la setmana passada va comunicar la decisió a les comunitats autònomes al Consell Interterritorial. La mascareta queda limitada ara a uns quants llocs.

Les autoritats sanitàries recorden que el que aquest dimarts s'aprova és la fi de l'obligació de portar la mascareta al transport públic. Però això augmenta la responsabilitat de cadascú. Davant de símptomes compatibles amb la Covid-19 i en casos vulnerables, la màscara continua sent un element crucial.

On continua sent obligatori

Espanya ara mateix es troba en el millor moment des que va començar la pandèmia. La incidència està molt controlada i les hospitalitzacions sota mínims, a més que no hi ha hagut col·lapse hospitalari per grip o refredat. Davant d'aquesta situació, el Govern decideix fer un pas més.

Una noia amb una mascareta a l'aire lliure
L'Estat fa un pas més en l'ús de la mascareta. | Pixabay

Els experts s'han mostrat partidaris de retirar l'obligatorietat de les mascaretes al transport públic. El seu ús passa a ser voluntari al transport, on la seva obligatorietat va entrar en vigor fa tres anys. L'ús obligatori de la màscara queda restringit a tres llocs concrets.

L'ús seguirà sent obligatori als centres sanitaris (hospitals i centres de salut), a residències, i a òptiques, farmàcies i clíniques dentals. Queda suprimida per tant amb metro, taxi, tren o avió, on el seu ús serà voluntari. El Govern apel·la una vegada més a la responsabilitat individual.

Més a prop de la plena normalitat

A partir d'ara no serà obligatori portar la mascareta a aerolínies de bandera espanyola. Feia temps que el sector sol·licitava aquesta mesura per igualar-se a la resta dels països de l'entorn europeu. De fet, Espanya és l'últim país de la UE a suprimir l'obligació de les màscares al transport.

Hi ha altres situacions excepcionals, com el fet que el País Valencià segueixi prohibint fumar a les terrasses de bars, restaurants i locals d'oci. A la resta del territori espanyol, aquesta mesura ja va caure al seu moment. I el sector reclama també la seva fi al territori valencià.

La retirada de les màscares al transport arriba un any després que es decretés la fi de l'obligatorietat en exteriors. Fa uns mesos també va deixar de ser obligatori a interiors. A partir d'ara tampoc caldrà portar-la en establiments sanitaris com òptiques, ortopèdies i centres d'audició.

Adeu a la pandèmia?

Segons xifres del Ministeri de Sanitat, el nombre de persones ingressades ha baixat un 12% la darrera setmana (un 15% a l'UCI). Ara mateix la incidència se situa en els 50,76 casos per a cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. Això indica un panorama de molta tranquil·litat.

OMS
L'OMS anuncia un punt d'inflexió en la pandèmia | EFE

L'Organització Mundial de la Salut encara no ha donat la pandèmia per acabada, però diu que ens trobem en un moment d'inflexió. L'única incògnita eren els nous ceps i els darrers contagis procedents de la Xina. En tots dos casos s'ha aconseguit limitar-ne l'impacte a la població.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp