Pla obert de diversos grups de joves al Parc de la Ciutadella de Barcelona

Adeu al pont de la Constitució: diverses comunitats tanquen fronteres

Els experts alerten que accelerar la desescalada pot provocar una tercera onada

Les comunitats autònomes estan començant a plantejar l'escenari de les properes setmanes per saber quines mesures s'hauran de mantenir, quines noves s'hauran de decretar i inclús si algunes es poden flexibilitzar o retirar-se segons l'evolució de la pandèmia del coronavirus en cada territori.

La màxima preocupació de les autoritats ara mateix, més enllà d'intentar controlar l'expansió del virus -que sembla que la majoria de les autonomies està aconseguint- és què passarà durant el mes de desembre, un mes especialment procliu a les reunions familiars i socials per les Festes de Nadal, els sopars d'empresa o el Pont de la Constitució.

Molts experts han alertat que, si Espanya aconsegueix frenar la transmissió del virus i accelerar la desescalada massa aviat, com creuen que va passar abans de l'estiu, es produirà una tercera onada que començarà al mes de gener i que seria molt pitjor que la segona, perquè en aquesta hipotètica tercera onada la situació de partida seria bastant pitjor.

Les comunitats es tanquen durant el pont, per tornar a obrir per Nadal?

Davant aquest escenari, les comunitats estan intentant organitzar un pla que permeti avançar-se als esdeveniments, com és el cas de Catalunya, que ja està plantejant un procés de desescalada similar al que es va viure a tota Espanya entre maig i juny, després de veure baixar la incidència en les darreres setmanes.

En aquest sentit, Catalunya mantindrà els tancaments perimetrals decretats i el de tota la comunitat s'allargarà durant diverses setmanes. Tot i això, el document filtrat no especifica exactament fins quan, mentre que el tancament de municipis durant el cap de setmana s'allargarà, com a mínim, fins al 21 de desembre.

És a dir, durant el pont de la Constitució, Catalunya seguirà perimetrada cap a l'exterior, i a l'interior, l'únic avanç que es podria produir és ampliar l'àmbit territorial de confinament, passant de municipi a comarca. Això es produiria, com a molt aviat, el 7 de desembre, a meitat del pont. Navarra també ha comunicat que es mantindrà tancada, com a mínim, fins al 9 de desembre, comprenent el pont completament, i més tard Castella La Manxa i Cantàbria han anunciat la mateixa mesura, encara que amb dates diferents.

En el cas de Cantàbria, el tancament de la regió, així com el confinament perimetral dels seus municipis, s'allargarà fins al dia 2 de desembre, i a Castella La Manxa encara no hi ha marcada cap data, però sí que s'ha acordat allargar la mesura després de les primeres setmanes de vigència. El mateix passa amb la Comunitat Valenciana, que també ha anunciat que manté el tancament fins al 9 de desembre.

És previsible que la majoria de les comunitats anunciïn decisions similars en les properes hores perquè algunes com Andalusia ja han mostrat el seu interès a fer-ho, tot i que no és oficial encara. Així, les autonomies intenten blindar-se davant l'augment de mobilitat que és habitual en aquestes dates festives com el pont de la Constitució, i així aplanar el camí a una possible flexibilització de les restriccions de cara a les Festes de Nadal.

És a dir, a la pràctica, les autoritats assumeixen que han de sacrificar el pont de la Constitució per 'salvar' les Festes de Nadal. Aquesta consigna que molts polítics s'han proposat per no donar per perdut tot l'any, econòmicament parlant, en molts sectors. La mesura podria resultar ser efectiva si s'analitzen les dades de contagi a Espanya les setmanes posteriors als darrers ponts. El 12 d'octubre es va celebrar el dia de la Hispanitat, i dues setmanes després, el 30 d'octubre, el país va arribar al pic de nous contagis en 24 hores, amb gairebé 60.000.

En canvi, 15 dies després del pont de Tots Sants, quan la majoria d'autonomies ja s'havien perimetrat, la incidència acumulada estava en fase de descens i els casos diaris van mostrar una forta baixada. Aquest dimarts, 17 de novembre, s'han notificat 13.159 nous casos, la xifra més baixa des de fa més d'un mes. El passat 14 d'octubre van ser 11.970 nous positius.