Espanya està vivint en aquests moments un període clau per al futur de la pandèmia del nostre país. Tots els indicadors semblen reflectir que la tercera onada ha remès definitivament. Els contagis i la incidència van baixant lentament i també es va alleugerint la pressió hospitalària. Tot i que és cert que el futur immediat podria empitjorar la situació segons com ens comportem en els pròxims períodes vacacionals ja molt pròxims: el pont de Sant Josep i la Setmana Santa.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
És per això que el hovern vol que aquest dimecres s'aprovi el pla que presentarà a les comunitats. I és que existeix el temor que una relaxació de les mesures podria portar a abaixar la guàrdia a la ciutadania, i que això acabarà produint la tan temuda quarta ona.
Algunes veus d'experts ja han advertit sobre la possibilitat de la seva arribada, si no es prenen les mesures necessàries. Malgrat tot, hi ha uns altres que comencen a veure la llum al final del túnel i que creuen que les millores que hi ha hagut al nostre país respecte a la detecció i el seguiment dels contagis, sumat al cada vegada major ritme de vacunació, l'aparició d'una quarta ona és totalment evitable.
Un dels quals s'ha posicionat en aquesta direcció ha estat el prestigiós viròleg de l'Hospital Muntanya Sinaí de Nova York, Adolfo García-Sastre. En una entrevista concedida a 'Herrera en la COPE', llançava un missatge esperançador sobre la possible quarta onada: «Hauríem de fer-ho molt mal perquè succeeixi». Per a ell, només podria ocórrer «si no posem tots els mitjans», ja que considera que amb l'experiència adquirida és totalment evitable.
García-Sastre veu un factor clau perquè aquesta no es produeixi, que no és un altre que la bona evolució de la campanya de vacunació. «Ara mateix estan vacunats els grups de risc i cada dia es vacunen a més persones. Pot haver-hi hospitalitzacions, però la situació hauria d'empitjorar molt perquè es produís una quarta ona», assegura l'expert espanyol.
El factor que pot fer que no s'arribi a l'objectiu de vacunats a l'estiu
Al seu torn, el viròleg creu que l'arribada de suficients dosis de vacunes no serà un problema real perquè a l'estiu pugui estar immunitzada el 70% de la població espanyola. Creu que hi ha un factor que pot influir més per a complir aquesta meta. «Que es compleixi l'objectiu dependrà més que hi hagi una proporció gran de la població, per exemple del 40%, que no vulgui vacunar-se, ja que a priori hi haurà dosis suficients per a aconseguir aquest 70% de població immunitzada», afirma.
Amb tot , creu que «la gent comença a ser conscient de l'impacte de la vacunació i dels pocs casos adversos després d'inocular milions de vacunes». I es mostra esperançat amb el fet que «es pugui tenir suficient gent vacunada per a tenir un estiu normal, però ja veurem a veure com estem».
De moment, i sobre l'arribada de noves vacunes, des del govern ja s'ha anunciat que el mes d'abril serà un moment clau per al futur de la campanya de vacunació. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, confirmava que durant el segon trimestre hi haurà «un increment molt important» de l'arribada de les dosis al nostre país.
D'una banda s'espera que arribin 4,8 milions de dosis de la vacuna de Pfizer/*BioNTech en tot el mes, pràcticament la mateixa quantitat rebuda des que es va començar a utilitzar. A més, aquesta setmana s'espera l'aprovació de la vacuna Janssen, recordem la primera que serà d'una única dosi, que deuria també aportar diversos milions de dosis pròximament.