Dades oficials i en plena pandèmia de la covid-19, estimen que les autoritats sanitàries espanyoles han vacunat ja a gairebé un milió i mig de persones amb dosis de les farmacèutiques de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca. De moment aquestes tres són les que romanen aprovades al país i són molts els experts que s'han pronunciat referent a aquestes mateixes, sobre la base dels seus efectes secundaris.
Tal com reflecteix el tercer informe desenvolupat pel Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'Ús Humà (SEFV-H), en coordinació amb l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), els efectes produïts per aquestes mateixes, de moment, «no es poden considerar reaccions adverses degudes a la vacuna».
Després de diferents estudis, no s'han identificat reaccions adverses davant aquests fàrmacs que puguin ser d'especial preocupació per a la ciutadania. Un resultat que han tret a la llum després de l'anàlisi de 6.266 notificacions d'efectes secundaris una vegada rebuda la vacuna.
La vacuna de Pfizer
Bé és cert que el mateix document recull algunes novetats respecte a la dosi de Pfizer, que es correspon amb la més administrada a Espanya i en la qual s'han registrat fins a 5.736 notificacions de casos adversos, per a ser més específics, 204 per cada 100.000 dosis administrades, el 0,2% del total.
Conseqüències poc preocupants, però que sí que s'estan analitzant. Aquestes desencadenarien en febrícula o dolor en la zona de la vacunació, lleugers marejos i maldecaps i fins i tot dolors musculars i d'articulacions.
És una realitat que, amb la mirada posada en aquests efectes, a aquests mateixos anteriors se sumen dos nous, la diarrea i els vòmits. Dues actualitzacions afegides a l'informe i de les quals no s'estima la freqüència de les mateixes en els pacients ja vacunats.
Altres conseqüències més greus i molt sonades de les vacunes contra la covid-19, seria el d'anafilaxi, una reacció al·lèrgica greu, que, fins el dia d'avui, solament s'ha notificat en la vacuna de Pfizer a vuit pacients, mentre que la taxa continua oscil·lant entre 5-10 casos per un milió de dosis administrades.
La vacuna d'AstraZeneca
Si parlem d'AstraZeneca, vacuna que fins al 21 de febrer es van administrar un total de 120.830 dosis i que després de les quals s'han notificat 84 reaccions adverses, que equivalen a 69 notificacions per 100.000 dosis.
És a dir, el percentatge real de les persones que s'han vacunat amb aquesta dosi en concret i que ha originat algun efecte secundari, es correspondria amb el 0,05%.
De la mateixa forma, sumat als possibles efectes secundaris de la dosi de Pfizer, s'afegeix l'astènia, entesa per un cansament que pot ser tant en l'àmbit físic o psíquic, i que pot estar acompanyat d'altres símptomes diferents.
Ara bé, tal com apunten els experts, aquest tipus de cansament, l'astènia, no és molt freqüent, mentre que sí que ho són els altres com els maldecaps i els marejos, entre altres.
La vacuna de Moderna
Una altra de les vacunes que també s'està administrant és la de Moderna, de la qual precisament fins al passat 21 de febrer, s'han administrat 129.602 dosis a un total de 108.143 persones, xifres que a simple vista semblen més baixes, però que és comprensible quan coneixem que això és així, ja que 21.459 pacients van rebre la segona dosi. D'aquest total de persones que van ser vacunades amb aquesta dosi, es van notificar prop dels 430 casos amb reaccions adverses. És a dir, entorn de les 332 notificacions per cada 100.000 dosis, un 0,33%.
En definitiva, en ple procés de vacunació, i amb el punt de mira tant en la campanya com en les dates que esdevé, els experts continuen investigant tots i cadascun dels possibles desencadenants i variables dins de cada dosi.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]