El viròleg Aldofo García-Sastre

Per fi una bona notícia sobre el coronavirus: «Una altra onada serà difícil»

El microbiòleg espanyol confessa que hauria esperat una variant com Òmicron, però en «tres o quatre anys»

Adolfo García-Sastre, microbiòleg i codirector de l'Escola de Medicina del Mount Sinai de Nova York, ha parlat clar sobre Òmicron. La variant està infectant milions de persones a tot el món per l'elevada rapidesa de transmissió.

Amb altres soques del coronavirus, «des del moment de la infecció fins que algú passava a poder contagiar passaven sis dies. Amb òmicron en passen tres. Per això tot va més ràpidament», ha revelat el prestigiós metge en una extensa entrevista per a La Sexta.

«Segurament no arribarà a ser tan contagiós com el xarampió, no està calculat», ha explicat. Les seves paraules reflecteixen quina ha estat la sorpresa més gran per als investigadors sobre la COVID-19: la gran quantitat de mutacions que suma aquesta variant.

Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus
Adolfo García-Sastre opina que «Òmicron ens ha agafat per sorpresa». | GTRES

«Altres variants havien inclòs canvis, però puntuals, per això òmicron ens ha agafat per sorpresa. Una variant així s'hauria esperat per d'aquí a tres o quatre anys», ha afirmat García-Sastre en parlar de la rapidesa amb què ha sorgit una variant amb tantes mutacions. El més normal hauria estat que aquests canvis apareguessin en mesos o anys.

La importància de la vacunació massiva per acabar amb el coronavirus

El microbiòleg ha posat el focus en l'eficàcia de les vacunes perquè un possible contagi de coronavirus no acabi sent greu. Després d'evadir l'acció dels anticossos que eliminen abans la infecció, Òmicron encara és més transmissible.

Un centre de vacunació a Espanya
Un centre de vacunació a Espanya. | GTRES

«Disminueix entre 20 i 40 vegades l'eficàcia dels anticossos neutralitzants», ha dit. Per tant, això fa créixer la capacitat de propagació del virus i es transmet més ràpidament, fins i tot, a les persones vacunades.

Hi haurà alguna variant més perillosa que Òmicron?

García-Sastre no creu que sorgeixi una nova variant més transmissible que Òmicron, si bé podrien aparèixer versions del SARS-CoV-2 amb una alta capacitat d'evasió d'anticossos.

«Serà un virus com la grip, ens haurem de vacunar cada any», ha explicat l'investigador del Mount Sinai de Nova York. Conviurem amb el virus, però no serà tan fort gràcies a la immunitat adquirida.

«El virus no es pot continuar perfeccionant contínuament, té un límit, però no sabem si hi ha arribat», ha conclòs el microbiòleg.

Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.
El 80 % de pacients greus tenen aquest trastorn en comú. | GTRES

Sobre la «feblesa» d'Òmicron comparada amb les variants anteriors, García-Sastre es mostra positiu, però amb prudència perquè les dades són mínimes. A més, l'expert sosté que el fet que els símptomes siguin diferents és una gran notícia, segons la seva opinió.

«Una vegada es domini Òmicron serà difícil que hi hagi una altra onada»

El microbiòleg espanyol ha exposat amb franquesa que «els virus se seleccionen per transmetre's: tant és si es treu l'olfacte, l'objectiu és propagar-se i multiplicar-se. Òmicron ha trobat el nínxol que més li agrada, replicar-se a la zona respiratòria alta i no en altres llocs, això permet una millor transmissió», sosté.

García-Sastre pronostica que després de l'onada de contagis de les últimes setmanes, «una vegada es domini Òmicron serà difícil que hi hagi una altra onada». Per ara, el prestigiós metge ha demanat calma a l'hora de codificar les dades. Considera que estem passant per dues onades i està segur que calen mesures més severes de les que es van activar davant Delta.