Monedes i bitllets d'euro

Llancen una seriosa advertència per la disparada inflació a Espanya

Juan Ignacio Crespo, analista econòmic, només veu una possible solució a la inflació a Espanya

Espanya no està travessant el seu millor moment econòmic. Després de superar l'emergència sanitària del coronavirus, durant la qual un gran nombre d'empreses va haver d'aturar la seva activitat, suposant un gran sotrac per a l'economia. A principis de 2022 va aparèixer un altre obstacle: la guerra entre Rússia i Ucraïna.

Encara que es tracti de conflictes que tenen un abast mundial, la veritat és que la situació al nostre país és especialment delicada. Així ho va exposar el president Pedro Sánchez, que va decidir llançar un missatge a la ciutadania cinc mesos després que esclatés el conflicte bèl·lic.

Pedro Sánchez en una compareixença de premsa al palau de la Moncloa.
Pedro Sánchez ha enviat un missatge d'alerta a la ciutadania sobre la crisi econòmica. | Europa Press

El president espanyol adverteix que ens hem de preparar per al pitjor, ja que Espanya té cert risc de patir greus conseqüències econòmiques després de la guerra. «Hem de preparar-nos per a qualsevol escenari. Putin està utilitzant el gas i el petroli com una arma més en la seva guerra contra Europa. És un risc que ens hem de prendre molt seriosament», va assegurar.

La inflació colpeja molt fort a Espanya

Espanya supera amb escreix en inflació la resta de països d'Europa. Així ho va assegurar l'agència Moody's, que va publicar un estudi que analitza la diferència d'inflació que hi ha entre Espanya i les grans potències de l'Eurozona.

Els efectes de l'increment dels preus de l'energia han estat més pronunciats a Espanya que a la resta d'Europa perquè la factura de la llum està molt lligada a l'evolució dels preus majoristes del gas. Per exemple, al febrer, els preus de l'energia a Espanya havien augmentat un 43,7% respecte del febrer del 2021, davant del 32% a l'Eurozona, s'afirma.

Els mesos passen i la inflació sembla que no té aturador a Espanya. Des que va esclatar la guerra entre Rússia i Ucraïna, el preu de l'energia està disparat al nostre país i és la principal causa de la inflació a Espanya. Tot i això, no és l'única, ja que també ha augmentat el preu de l'habitatge, els aliments i el transport, segons dades del Banc Central Europeu.

L'Índex de Preus al Consum (IPC) arriba a les dues xifres

La taxa de variació anual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) a Espanya ha arribat a les dues xifres durant el mes de juny, enfilant-se fins al 10,2%, 1,5 punts més que el mes anterior. En aquest sentit, l'IPC ha pujat un 1,8% aquest darrer mes i ja acumula un increment del 5,8% des que va començar l'any.

La pujada de l'IPC ha estat motivada per productes i serveis com l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, els preus dels quals contribueixen a aquesta evolució. Així doncs, els experts ja temen que es produeixi una recessió, és a dir, un decreixement de l'activitat econòmica.

«El PIB espanyol ni tan sols ha superat el nivell previ a la pandèmia, quan l'ocupació ara és més gran. Això explica molt bé per què els preus aquí pugen més que a altres països. És una tempesta més que perfecta, perquè els últims anys, quan n'hi ha hagut d'altres, no hi havia també una guerra», ha assenyalat Juan Ignacio Crespo, analista econòmic, a la Cadena SER.

«I falta per complicar-se la pota financera», afegia l'expert. Davant d'aquesta situació, l'analista veu com a única solució una etapa de recessió. «Una aturada econòmica provocada per una pujada de tipus d'interès i una reducció de la despesa pública que redreci els comptes i permeti un creixement sostingut».

En aquest sentit, Juan Ignacio Crespo ha assenyalat que «això és molt dolorós per a tothom, empreses i famílies, i també dolorós electoralment per al govern que prengui aquestes mesures».