Imatge d'una senyora comprant llet en un supermercat.

El producte que faltarà als supermercats per l'increment del preu del pinso

Els ramaders catalans han alertat que la situació del sector de la llet comença a ser insostenible

L'increment de preus dels darrers mesos provocarà que alguns productes de primera necessitat que consumim de manera habitual comencin a faltar a les estanteries dels supermercats. És el cas de la llet, que segons els productors es veu afectada per l'increment continuat del preu del pinso, entrant en una situació que comença a ser insostenible.

Algunes explotacions estan reduint la quantitat de pinso que donen a les seves vaques, cosa que repercuteix en la producció, mentre que d'altres s'han vist obligades a abandonar l'activitat. Ho ha explicat a l'ACN, el director general de la Cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas, que ha afegit que «la primera reacció del ramader, i si el preu que cobra per la llet tampoc acompanya, és reduir la proporció de pinso que dona a les vaques».

En altres casos, els ramaders directament han optat per sacrificar les vaques i vendre'n la carn. Aquesta situació, segons Bassas, suposa entrar en una «espiral negativa» que té com a resultat una reducció de la producció de llet.

La tona de pinso s'ha encarit més de 100 euros en un any

L'augment del preu del cereal és una derivada més a què han de fer front des d'un sector lleter molt tocat. Fa un any, el preu que es pagava per una tona de pinso era de 310 euros, mentre que el maig d'aquest any s'estava pagant a 420 euros, segons dades de la Cooperativa Plana de Vic. Aquest increment de 110 euros per tona eleva uns costos de producció que ja són molt elevats.

Aquesta situació repercuteix directament en els costos de producció, que se situen per sobre del preu que cobren per litre de llet. Fa un any era de 0,35 cèntims de mitjana, mentre que actualment ronda els 0,45, segons dades de la Cooperativa Plana de Vic.

La guerra d'Ucraïna és una de les causes de l'increment del preu dels cereals, però alguns ramaders també apunten a l'especulació amb el preu.

La producció de llet a Europa cau

La manca de llet s'ha convertit en un problema general, segons ha explicat Daniel Bassas. «La baixada de producció a nivell europeu és un problema que ja s'està convertint en normal», ha dit, tot afegint que «cada vegada serà més difícil trobar aquesta llet, però ens trobem amb la paradoxa que encara no se'ns paga prou bé».

En aquest sentit, Bassas ha assegurat que si des de la indústria o des de l'administració no es fan canvis per protegir el ramader, «ens quedarem sense llet al territori». I és que a banda del descens de producció provocada per l'increment de preus del pinso, una part de llet s'exporta a altres països, com Itàlia, on es paga 20 cèntims més per litre.

«A Europa la llet s'està enfilant a uns preus que aquí no se'ns estan donant i que ajudarien el ramader a tirar endavant», ha manifestat el director general de la Cooperativa Plana de Vic.