Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
més contagis de verola del mico

Oriol Mitjà torna a apareixer i fa un avís sobre el nou brot que amenaça Catalunya

La manca de vacunes y de recursos per detectar casos enpitjora la situació

Els casos de la verola del mico s'han duplicat en només una setmana a Catalunya. 380 casos confirmats i més de 40 sota sospita. Són les dades que arriben i que TV3 ha corroborat amb Oriol Mitjà, metge investigador en malalties infeccioses.

Manca de recursos per fer front a l’epidèmia

A la primera pregunta sobre si era previsible aquesta pujada de casos, assumeix que sí, tot i que la manca d’eines ho torna difícil. Aquesta manca de recursos per fer front a l’epidèmia, és una frase que sona a la ja repetida infinitat de cops durant la pandèmia de la COVID.

Poca advertència és poca, i avisa de nou que fins que no es tinguin les eines com la vacunació o la millora en la identificació i rastreig de casos no es podrà parar el brot.

Identificat quin és el mode de transmissió

Mitjà avança que cada vegada es fa més evident la hipòtesi que la manera més propensa d’infecció és pels contactes íntims. Per això en ambients amb un volum alt de relacions sexuals, per exemple en canvis ràpids de parella, es fa molt més fàcil contagiar-se.

Una de les últimes investigacions han detectat que són els homes els qui són més propensos al contagi. La majoria de casos són homes amb les ferides corresponents d’aquest virus a les àrees genitals.

Amb aquesta informació, tot això pot recordar a l’epidèmia de la SIDA, per ser més freqüent en casos de gent que manté relacions sexuals del tipus homosexual. Per aquest motiu, diu l’expert, que hi ha gent que, per estigmatisme, no està anant al metge.

Campanyes d’informació i conscienciació per solucionar el problema

Alguns dels símptomes com poc nombre de pústules, inflamació del recte o una amigdalitis són obviades per molts metges per ser símptomes lleus o atípics d’aquest virus. Per això existeix la necessitat de formar correctament als professionals sobre el nou virus i com detectar-lo.

L’augment de les relacions sexuals amb persones diferents, dificulta la tasca de rastrejar i identificar els casos.

«Un mode de transmissió nou»

Amb la verola del mico s’observa que no hi ha infecció per via respiratòria com amb la COVID, ha d’haver-hi contacte amb les vesícules dels contagiats. Són molt pocs els casos en què es doni una infecció no sexual, i es consideren excepcions.

Tot i això, Mitjà explica que els aïllaments són importants, però encara s’investiga quines són les restriccions adients. L’OMS diu que es poden continuar fent els esdeveniments massius, però amb consciència del risc. De moment, pels casos confirmats, abstinència sexual de més de tres setmanes.

Una sanitària vacunant una dona
Les vacunes que han arribat són poques pels possibles contagis. | Canva

No hi ha prou vacunes

Espanya ha rebut 5.000 vacunes, de les quals, a Catalunya unes 1.000. Tanmateix l’expert entrevistat remarca que són poques per a tota la gent que encara es pot contagiar.  

Un fàrmac anomenat Tecovirimat, que es va desenvolupar fa tres anys per la verola comú, s’ha comprovat que és eficaç contra la verola del mico. El fàrmac està disponible, però només per les persones que no poden fer front al virus per una altra afecció que no els permeti recuperar-se per si mateixes.